Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tolkien John Ronald Reuel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Tolkien John Ronald Reuel
 
Osobnost: Tolkien John Ronald Reuel
Datum vložení: 13.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
John Ronald Reuel Tolkien (narodil se 3.1.1892 a zemřel 2.8.1973) byl to anglický prozaik,filolog a literární kritik,se narodil v jihoafrickém Bloemfontienu.Záhy však do Británie,kde také absolvoval střední školní univerzitu-v roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury.Po pěti letech se stal v tomtéž oboru profesorem.Jeho prví publikovanou prací byl Slovník střední angličtiny (A Middle English Vocabulary,1922),po němž následovalo kritické vydání středověké romance Sir Gawain a Zelený rytíř (Sir Gawain and the Green Knight,1925).Během svého dlouhého života zveřejnil množství odborných literárně-historických studií a řadu drobných pohádkových příběhu.Proslavil se ovšem teprve knihou Hobit (The Hobit,1937,česky poprvé 1979),po níž následovala trilogie Pán prstenů (The Lord of the Rings,1954-1955,česky poprvé 1990-1992) a epos Silmarilion,(The Silmarilion,1977,česky poprvé1992).Všechna tato díla těží z autorovy vynikající znalostí starogermánské a keltské mytologie, odehrávají se ve fiktivních krajích a přinášejí obecné poselství o smyslu života a dějin.ústředním motivem je archetyální souboj dobra se zlem.Ačkoliv to sám autor často popíral,k atmosféře knih významně přispěla doba jejich vzniku-období druhé světové války a poněkud bezútěšné roky před a po ní.Tolkienova vědecká erudice, vyprávěčské schopnostmi, mimořádný jazykový cit a nesmírný básnický talent (projevující se zejména v písních a verších jenž vyvažují a doplnují epickou linii příběhů) učinily z jeho díla skutečný literární skvost,který oslovil – a jistě ještě osloví – bezpočet dospělých i dětských čtenářů po celém světě.





Hodnocení: (hodnotilo 155 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info