Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čapek Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čapek Karel
 
Osobnost: Čapek Karel
Datum vložení: 24.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel Čapek (9.1.1890 - 25.12.1938)

Byl to jeden z nejslavnějších českých spisovatelů. Narodil se v Malých Svatoňovicích v severovýchodních Čechách v rodiňě lékaře. Po gymnaziálních a filozofických studiích v Praze a v zahraničí působil jako redaktor Národních listů a od roku 1920 Lidových novin. Svá první literární díla začal psát již za první sv. války. Proslul však až ve dvacátých letech především svými utopickými romány Továrna na absolutno a Krakatit a dramaty R.U.R (pochází z něj mezinárodně užívané slovo "robot") a Věc Makropulos. Velký ohlas měly také jeho duchaplné cestopisy, povídky, eseje, fejetony a apokryfy, stejně jako divadelní hra Ze života hmyzu, kterou vytvořil společně se svým bratrem Josefem. Vrcholu dosáhla jeho tvorba ve třicátých letech, kdy napsal humanisticky laděnou trilogii Hordubal, Povětroň a Obyčejný člověk, román První parta a zvláště pak díla zaměřená výrazně proti fašismu, jako například román Válka s mloky a dramata Bílá nemoc a Matka. Věnoval se i tvorbě pro děti (Dášenka čili život štěněte aj.). Velké množství jeho prací bylo přeloženo do všech známějších světových jazyků a Čapek se stal nejrozšířenějším a nejznámějším českým spisovatelem v zahraničí. Politicky byl Karel Čapek spjat s demokracií první republiky a zvláště s prezidentem T.G. Masarykem, jemuž věnoval svá známá díla Hovory s T.G. Masarykem a Mlčení s T.G. Masarykem.Odmítal krajně levicové i pravicové směry v české politice. Po Mnichovu 1938 byl napadán fašistickou pravicí a konzervativními silami, což přispělo k jeho předčasné smrti.Jeho starší bratr Josef ( 23.3. 1887 - duben 1945 ), narozený v Náchodě, který se vedle spisovatelské tvůrčí činnosti (Kulhavý poutník, Povídání o pejskovi a kočičce) věnoval po absolvování Uměleckoprůmyslové školy v Praze hlavně výtvarné tvorbě, a to jako malíř, ilustrátor, scénický výtvarník, teoretik i kritik. Ve výtvárném umění stál u zrodu několika avantgardních skupin (Skupiny výtvarných umělců v roce 1911, Tvrdošíjných v roce 1918) a ve vlastní tvorbě spojoval kubismus a expresionistickým a často i poetickým viděním světa. Působil též řadu let jako redaktor Lidových novin. V době ohrožení nacismem začlenil i své umění do demokratické fronty proti fašismu (výtvarné cykly Oheň, Touha). V září 1939 byl nacisty zatčen a vězněn pak v několika koncentračních táborech až do sklonku války, kdy za přesně nezjištěných okolností v Bergen - Belsenu zemřel.





Hodnocení: (hodnotilo 153 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Čapek Karel Čapek, Karel 815 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 191 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 3165 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 962 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 276 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 777 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 2337 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 1437 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 762 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info