Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bédier Joseph

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Bédier Joseph
 
Osobnost: Bédier Joseph
Datum vložení: 15.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Joseph Bédier (28.1.1864 Paříž - 29.8.1938 Le Grand-Serre) Francouzský filolog a literární historik působil na Collége de France, byl členem Francouzské akademie. Ve světě romantických studií je znám jako pečlivý editor starofrancouzských textů. Ve svém významném spise Les fabliaux (Fablely 1893) se snažil poukázat na francouzské prostředí a lidovou slovesnost. Jako žák Gastona Parise byl předurčen k vědecké práci na učitelově oblíbeném poli-studium artušovského cyklu. Z mnohaletého detailního bádání, jak se vlastně vyvíjela tristanovská láska a jaký vztah k sobě mají jednotlivé zachované texty, vzešla také kompilace z celého porůznu roztroušeného eposu pro nejširší čtenářskou veřejnost Román o Tristanovi a Isoldě (1900).





Hodnocení: (hodnotilo 60 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info