Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rowlingová Joanne Kathleen

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Rowlingová Joanne Kathleen
 
Osobnost: Rowlingová Joanne Kathleen
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
počátek 60. let

Ve vlaku, který odjíždí z londýnského nádraží King's Cross, se Joannin budoucí otec, pan Peter Rowling, manažer firmy Rolls-Royce, seznámí s paní Anne, laborantkou, napůl Francouzkou a napůl Skotkou.

červenec 1965

Mladým manželům se v porodnici v Chipping Sodbury v Gloucestershiru narodí dcera Joanne Kathleen Rowlingová.

1971

V šesti letech napíše Rowlingová svou první povídku o králíkovi Rabbitovi, který dostane spalničky, a navštíví ho kamarádi zvířátka, mimo jiné i velká včelka Miss Bee.
Rodina se přestěhuje z Yatu do Winterbournu na opačné straně Bristolu, kde si Joanne hraje s mladší sestrou Di a dětmi ze sousedství na kouzelníky a čarodějnice. Mimochodem, nejvíce se kamarádí s Ianem Potterem a jeho sestřičkou Vikky. Ian prý vymýšlel bláznivé nápady - zdobil talíře hlemýždi, prováděl nesmyslné "operace" s kolem své sestry a Joanne a Di učil běhat po čerstvém betoně...

1974

Rodina se stěhuje do Tutshillu ve Walesu nedaleko městečka Chepstow. V nové škole se Rowlingové ani trochu nelíbí. Hodně čte - knížky od E. Nesbitové, Noela Streatfielda, Paula Gallica, Letopisy Narnie od C. S. Lewise a další.
A tajně píše příběh o sedmi začarovaných diamantech.

1976

Navštěvuje základní školu. Jejím nejlepším kamarádem je Sean Harris, který v lecčems připomíná Rona Weasleyho. O poledních přestávkách vykládá svým kamarádkám dlouhé příběhy.
Později na sebe prozradila, že byla nesmělá holčička s brýlemi a "zarputilá malá šprtka". Hermiona je do jisté míry jejím portrétem.
Stává se velkou čtenářkou románů Jane Austenové.

1982

V posledním školním roce ve Wyedean Comrehensive se Rowlingová stává "vzornou žákyní".

1983

Na univerzitě v Exeteru studuje francouzštinu a filologii.
Horečně sbírá prastará jména.

1985

Během studia tráví rok v Paříži jako asistentka učitele.

1987

Krátce pracuje jako úřednice pro Amnesty International a bydlí v Claphamu v jižním Londýně.
Během poledních pauz píše v kavárnách. V té době vymyslela děj přinejmenším dvou románů pro dospělé.

1988

V Manchesteru pracuje jako sekretářka. Práce ji moc nebaví a sama sebe označuje za "nejhorší sekretářku všech dob". Při nudných schůzích skicuje další návrhy románů a počítač využívá k přepisování svých příběhů.

1990

Při večerní cestě vlakem z Manchesteru do Londýna jí v mysli náhle "vytane" přesná podoba Harryho Pottera a jeho vlastností. Začíná s vymýšlením světa bradavické Školy čar a kouzel. Bohužel s sebou nemá ani tužku ani papír, a tak se snaží vše uchovat v paměti.
Matka umírá ve věku 45 let na roztroušenou sklerózu.

1991

Šestadvacetiletá Joanne odjíždí do portugalského Oporta, kde učí angličtinu. Odpoledne píše. Vytvořila tu prý deset verzí první kapitoly románu Harry Potter a Kámen mudrců.

1992

Provdá se za portugalského novináře a televizního zpravodaje.

1993

Joanne se narodila dcera. Nazvala ji podle svého idolu, novinářky, autorky a levicové aktivistky Jessiky Mitfordové (1917-1996).
O Vánocích se rozvádí a vrací se s dítětem do Velké Británie. S poloprázdným kufrem plným papírů popsaných historkami o Harry Potterovi přijíždí do Edinburghu za svou sestrou Di, která studuje práva. Pouhý měsíc po návratu Rowlingové do Anglie pronese předseda vlády John Major v médiích plammennou řeč, v níž se mimo jiné zmíní, že rozvedené matky s dítětem představují pro společnost vážné morální ohrožení.

1994

Počátkem roku vypráví Joanne příběh o Harry Potterovi své sestře, která je jím nadšena. Rowlingová se pohybuje na hranici bídy: Je bez zaměstnání, žije v nevytopené garsonce, není schopna získat pro svou dceru místo ve státních jeslích a na zaplacení soukromé chůvy nemá peníze. Žije z podpory. Když dcera v kočárku usne, píše v edinburských kavárnách svůj román o Harry Potterovi. "Psala jsem ho opravdu především pro sebe a pro své potěšení" prohlašuje později v rozhovorech.

1995

Celý první román dopsala na starém psacím stroji - a znovu jej musela přepsat, protože na okopírování rukopisu nemá peníze. V knihovně získala seznam literárních agentů a nakladatelů. Své dílo posílá dvěma agenturám a několika nakladatelstvím.

1996

Zatímco čeká na reakce na svůj rukopis, získává místo jako učitelka francouzštiny. Třebaže rukopis o 320 stranách připadá většině nakladatelů dlouhý, literární agent Christopher Little najde pro Harryho Pottera nakladatelství - Bloomsbury.

únor 1997

Nadace Scottish Arts Council poskytne Rowlingové nejvýše dotované stipendium pro dětské autory - celých 8000 liber. Rowlingová si koupí počítač, aby se pustila do psaní druhé knihy.

červen 1997

V Anglii vychází Harry Potter and the Philosopher\'s Stone.

září 1997

Při aukci rukopisů jsou americká práva prodána v New Yorku za 105 000 dolarů, což je u dětské knihy zcela nevídané. Rowlingová má konečně možnost si za 100 liber koupit lepší šaty, které si obléká při rozhovorech s novináři.

červenec 1998

V Anglii vychází Harry Potter and the Chamber of Secrets.

srpen 1998

Mediální koncern Warner Brothers kupuje merchandisingová práva na Harryho Pottera a vzápětí vytváří trade mark HARRY POTTER.

červenec 1999

V Anglii vychází Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.
Knihy o Harry Potterovi se usazují na prvních třech místech prestižního žebříčku bestsellerů deníku The New York Times - jedinečná událost v historii amerického knižního trhu!

Stejná situace se opakuje v Holandsku, Německu, Francii, ve Švédsku a v Norsku. Vlažněji byly romány přijaty ve Finsku, Španělsku a Itálii; v Turecku zaznamenaly jen nepatrný úspěch.

Warner Brothers kupuje filmová práva na první a druhou knihu ze série. Rowlingová si vyhrazuje, aby nešlo o kreslený, nýbrž hraný film, a aby jí byl scénář předložen ke schválení. Klade důraz na dobré filmové ztvárnění famfrpálu a projevuje přání, zda by Hagrida nemohl hrát Robbie Coltrane.
Hračkářský gigant Mattel Inc., známý svými panenkami Barbie, kupuje od Warner Brothers všechna merchandisingová práva, firma Hasbro všechna práva týkající se hraček a stolních her.

leden 2000

Rowlingová se dostává na 24. místo žebříčku nejlépe placených osobností světa časopisu Forbes. Před ní je americký basketbalista Michael Jordan, v těsném závěsu za ní pak zpěvačka Cher. Autoři "megabestsellerů" Grisham, Koontz či Crichton si o podobných příjmech mohou nechat jen zdát.
Režisér a scénárista Steve Kloves začíná pracovat na scénáři k filmu Harry Potter.

únor 2000

V nakladatelství Albatros vychází Harry Potter a Kámen mudrců.

březen 2000

Celosvětový prodej prvních tří svazků, které byly již mezitím přeloženy do 35 jazyků, je odhadován na 35 milionů výtisků. V Německu prodeje přesáhly jeden milion kusů.

červen 2000

Rowlingová je se svým majetkem odhadovaným na necelou jednu miliardu korun považována za třetí nejbohatší ženu ve Velké Británii.

červenec 2000

V Anglii a zároveň i ve Spojených státech vychází Harry Potter and the Goblet of Fire. V USA bylo jen v prodejní síti firmy Barnes & Noble prodáno za první den 100 000 výtisků.

srpen 2000

Dokončeny jsou castingové práce na připravovaném filmu. Režisér Chris Columbus vybral herce pro roli Harryho Pottera - jedenáctiletého Daniela Radcliffa.

říjen 2000

V nakladatelství Albatros vychází druhá kniha Harry Potter a Tajemná komnata.





Hodnocení: (hodnotilo 159 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info