Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kerouac Jack

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kerouac Jack
 
Osobnost: Kerouac Jack
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jack Kerouac

(12. březen 1922 Lowell, Massachusetts - 21. října 1969 St. Petersburg, Florida).

Jack Kerouac - kultovní spisovatel francouzsko-americké národnosti, označovaný za "anděla americké prózy" 50. a 60. let. Psal pod pseudonymi Jean-Louis, Jean Louis Incognito, John Kerouac. Zakladatel "Beat Generation". Autor převážně autobiografických děl. Vystřídal množství zaměstnání na různých místech.

Jack Kerouac, narozený jako Jean-Louis Lebris de Kerouac, byl nejmladší z třech dětí pocházející z francouzsko-kanadské rodiny. Jako dítě byl Kerouac velmi citlivý a oddaný své matce. První romány začal psát už jako 11ti letý, inspirovaný Saroyanem a Hemingwayem, později novelami Thomase Wolfa.

Nejprve navštěvoval různé církevní školy a střední školy. Nakonec
se přihlásil na Kolumbijskou univerzitu.

Jack byl nejen nadaný spisovatel, ale také sportovec, zabýval se atletikou, baseballem, šachem a fotbalem. Několik zázračných výher mu zaručilo stipendium na univerzitě, kde se pobil s trenérem, a to byl konec jeho sportovní kariéry. Tak se začal toulat po New Yorku a poznal se s mravně zkaženými studenty Kolumbijské univerzity Allenem Ginsbergem ,s hrozným Wiliamom S. Burroughsem a čestným kovbojem z Denveru Nealem Cassadym.

Tato skupina mladých lidí začala hledat blaženost (beatitude), což je přivedlo na různé, z literatury dobře známé cesty. Kerouac byl nejvíc ovlivněný Cassadym, se kterým hledal dobrodružství v cestovaní a drogách. Kerouac zaznamenal svoje pocity pod vlivem benzedrilu a marihuany ve své non-stop próze. Mnohé zmínky o užívaní drog však nebyli vůbec vydané, a kniha Codyho vize, kniha postavená na drogách byla v úplnosti publikovaná až v roce 1970.

Kerouac začínal psaním novel, inspirovaný Thomasem Wolfem. Už první publikovanou novelou Město a vekoměsto (The Town and the City), ve které opisuje rozdíly mezi divokým životem ve městě a hodnotami starých rodin si získal respekt a uznání jako spisovatel, přestože se nestal slavný.

Potom následovalo jeho putování s 'pokrevním' bratrem Nealem Cassadym. Na těchto cestách experimentovali s drogami a Kerouac napsal několik novel, ve ktorých začal experimentovat s nenáročnou, spontánní formou psaní. Takovouto formou napsal za tri noci knihu Podzemníci a Knihu Snů, která vznikla jako zápis nepřetržitého proudu vědomí. Rozhodl se, že napíše o jeho putovaní po krajině přesně tak, jak se to stalo. Vydavateli donesl dlouhou roli zmuchlaného papíru, ten ale nepochopil jeho nadšení, takže nakonec až o sedm roků později byl vydaný jeho román NA CESTĚ (On the Road).

Náhla sláva získaná vydáním románu Na cestě byla asi ta nejhorší věc, co se mu mohla stát, protože jeho morální a duchovní úpadek v následujících letech byl šokující. Začal se nadměrně věnovat pití alkoholu a přátelé se od něho odvrátili. Začal sice vydávat hodně knih, ale většinou to byly novely napsány v dřívejším období,kdy nemohl najít vydavatele. Je to například sbírka Osamělý cestovatel (Lonesome Traveler).

Beatnici 50-tých let pomalu přešli v letech 60-tých k hippies. Jack stál proti všemu, co bylo pro hippies důležité. Hlavně podporoval válku ve Vietnamu.

Okolo 41 roku života se dvakrát oženil. Ale obě manželství vydrželi jen okolo měsíce. V polovině 60-tých let se oženil se Stelou Sampas, starou známou z rodného kraje, která mu měla pomoct v domě, když se jeho matka,kterou tak moc miloval, roznemohla. Se Stelou a mámou sa stěhuje na Floridu, kde také ve věku 47 let umírá.





Hodnocení: (hodnotilo 26 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info