Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Caligula

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Caligula
 
Osobnost: Caligula
Datum vložení: 26.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Caligula
Gaius Caesar Augustus Germanicus, občanským jménem Gaius Iulius Caesar, přezdívaný Caligula (narodil se 31. srpna 12, zemřel 24. ledna 41), byl třetím římským císařem iulsko-claudijské dynastie. Vládl od roku 37 do roku 41. Byl velmi známý pro svou extrémní extravaganci, excentrické chování a krutý despotismus. Byl zavražděn roku 41 příslušníky vlastní stráže.

Rodina a dětství
Narodil se v Antiu (dnešní Anzio) jako třetí dítě Germanika a Agrippiny. Gaiův život tedy začal velmi slibně, jelikož byl synem velmi slavných rodičů. Byl prominentním členem iulsko-claudijské dynastie, Když Gaiovi byly dva nebo tři roky, stal se maskotem armády svého otce. Vojáci se bavili, kdykoliv Agrippina oblékla Gaia do malého kostýmu vojáka. Kvůli svým vojenským botám nezvykle malých rozměrů získal přezdívku „Caligula“, což v latině znamená „botička“ V roce 14, když se po říši šířila zpráva o Augustově smrti, vojáci z Germanikova tábora téměř rozpoutali spiknutí proti Tiberiovi, protože chtěli za císaře Germanika. Germanicus poslal Agrippinu a Caligulu pryč od zmatků, které se chystaly, a zkoušel své muže uklidnit. Pověrčiví vojáci se zděsili ztráty svého oblíbeného maskota. Slíbili, že se polepší, a tak se mohl Caligula vrátit.

Nový císař Tiberius Germanika adoptoval,ten ale zemřel 10. října roku 19. Caligula se krátce nato spolu se sestrami přestěhoval k jejich prababičce Livii. Po Liviině smrti v roce 27 žili u babičky Antonie. Pověsti o Caligulově zapletení v incestu s jeho sestrami pocházejí z této doby.
Už od mladého věku se Gaius naučil velmi opatrně našlapovat, v inteligenci předčil své bratry a byl také vynikajícím přirozeným hercem. Uvědomoval si nebezpečí, i když ostatní členové rodiny nikoliv. Gaius přežil zlikvidování všech ostatních možných kandidátů na trůn. Jeho matka Agrippina byla uvězněna na malém ostrovu Pandataria, kde se později otrávila, dva nejstarší bratři Nero a Drusus také zemřeli. Nero byl uvězněn na ostrově Ponza

Už v té době požíval přízně Tiberia. Byl povolán na Capri, aby s ním bydlel v jedné z mnoha vil na ostrověSuetonius píše o extrémních perverznostech, které se na ostrově děly, protože Tiberius si dopřával všech zvráceností, po kterých toužil. Je těžké posoudit, zda je to pravda. Nepopulární císaři jako Tiberius nebo Caligula byli zřídka popisováni objektivně a pomluvy jsou v dobových historiografických textech běžné.

Počátky Caligulovy vlády
16. března 37 Tiberius zemřel a 18. března Římský senát anuloval Tiberiovu vůli a prohlásil Caligulu za císaře. Caligula nebyl jediným Tiberovým následníkem. Tiberius si vybral svého mladého vnuka Tiberia Gemella za spoludědice. Kvůli svému nízkému věku byl Gemellus stěží pro Caligulu překážkou. Caligula ho zabil krátce poté, co se stal císařem.
Prvních několik měsíců Caligulova vládnutí bylo dobrých. Dal mimořádné odměny Pretoriánským strážím, zničil dokumenty o zradě Tiberia, prohlásil, že pokusy o zradu jsou věcí minulosti, povolal zpět vyhnance a pomáhal těm, kteří byli poškozeni císařským daňovým systémem. Byl mnohými milován jen kvůli tomu, že byl oblíbeným synem Germanika. Navíc byl nástupce Augusta, proto spřízněn s Juliem Caesarem. Byl také pravnuk Marka Antonia. Po slibném začátku Gaius v říjnu roku 37 vážně onemocněl a krátce po jeho uzdravení přišlo zklamání. Caligula byl sice mladík nadaný a vzdělaný, ale rozmařilý, svévolný, úskočné a potměšilé povahy, megaloman, vyžíval se v zlomyslném, bizarním až morbidním humoru. Byl to mladý muž plný prudké energie, ale když se měl něčemu věnovat soustavně, nevydržela mu. Mimoto trpěl epileptickými záchvaty a s největší pravděpodobností i duševní poruchou, která nezůstala bez vlivu na jeho povahu a chování. Zvěsti o jeho sexuálním životě naznačují až děsivě mnohostranné sklony včetně sadismu, homosexuality a incestních vztahů se sestrami, které mimoto nabízel svým přátelům.

Caligulova nemoc
Novější zdroje uvádějí, že Caligula pravděpodobně prodělal encefalitidu. Starověké zdroje píší, že Caligula měl "mozkovou horečku". Římané čekali na jeho uzdravení ve strachu, modlili se, aby se jejich milovaný císař uzdravil. Uzdravil se, ale jeho vláda se prudce změnila. Byl Caligula šílený? Mnoho lidí se domnívá, že byl. Vůdce poselství, které bylo posláno ke Caligulovi, aby u něj hledalo podporu před útiskem alexandrijskými Řeky, si myslel, že Caligula byl jen zkažený vtipálek.
Podle Suetonia byl vysoké postavy, velmi bledé pleti, tlustého těla, oči a spánky měl vpadlé, řídké vlasy, ač byl jinak na těle výrazně zarostlý. Proto prý bylo pokládáno za hrdelní zločin, v jeho přítomnosti v jakékoli souvislosti vyslovit slovo kozel. Měl strach z bouřek a při větším hromobití zalézal pod postel. Rád se převlékal do ženských šatů a za bohy: tu za Dia, tu za Afroditu.

Traduje se známý příběh, že chtěl udělat ze svého milovaného hřebce Incitata římského senátora. Toto však mohl být jen politický výrok, kterým vyjádřil pocit, že jeho kůň je kvalifikovaný pro práci stejně jako některý úředník. Dále nechal vybudovat most z lodí v délce tří až pěti kilometrů přes Neapolský záliv, díky němuž se mohl chlubit, že přešel po vodách jako nový Neptun. Jiné příběhy vyprávějí o incestu s jeho sestrami, nevěstinci, který založil v paláci a ve kterém nechyběli prominentní senátoři a jejich manželky, nebo o jeho výpravě do Británie, která skončila tím, že vojáci sbírali mušle jako "poklady moře" v jeho bitvě s bohem moře Neptunem. Jiná pověst zas vypráví o tom, jak chtěl v Jeruzalémě vztyčit svojí vlastní sochu a označit se za boha. Starověké zdroje jej hodnotí jako šíleného tyrana.

Zavraždění Caliguly
Caligula vládl tři roky, deset měsíců a osm dní. 24. ledna roku 41 ukončilo jeho život spiknutí mezi pretoriánskými strážemi. Když šel Caligula sám po chodbě,napadl jej velitel stráže, jenž znal Caligulu od jeho dětství a byl jedním z jeho nejlepších důstojníků. Roky urážek od Caliguly, označující ho za zženštilého, se teď proměnily v odplatu. Společně s dalším dotčeným důstojníkem zabili i Caligulovu manželku Caesoniu a jejich malou dceru Julii Drusillu. Po mnoha zmatcích byl pretoriánskými strážemi za císaře prohlášen jeho starý strýc Claudius. Caligulovi bylo v době smrti jen 28 let.






Hodnocení: (hodnotilo 142 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Caligula Caligula 3252 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info