Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Erben Karel Jaromír

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Erben Karel Jaromír
 
Osobnost: Erben Karel Jaromír
Datum vložení: 5.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
K. J. Erben se narodil 7. listopadu v Miletíně. Na svět si přinesl chatrné zdraví, i jeho sourozenci, z nichž skoro všichni zemřeli v útlém věku. Rodiče řešili otázku, jakou zvolit pro chlapce životní dráhu, když do toho zasáhl místní farář Jan arnold, který si hocha povšiml při přípravě žáků na studia. Nemusel ani dlouho otce přesvědčovat, aby dal syna na gymnázium v Hradci Králové. 1825 nastoupil. Nežilo se mu tam však lehce. Nejprve ho trápil stesk po domově, protloukal se kondicemi a hodinami hudby. Po studiu šel Erben na filozofickou a právnickou školu v Praze. Roku 1837 Erben úspěšně absolvoval práva, a byl plně kvalifikován pro státní službu.

Erben pořádal hojné cesty na venkov, kde mu umožňovaly sbírat lidovou slovesnost. Podobnou příležitost neměl žádný z našich sběratelů.
Kytice je jehou jedinou básnickou knihou, na které pracoval bezmála dvacet let. Kytice obsahovala: Kytice, Poklad, Polednice, Svatební košile, Zlatý kolovrat, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Balada štědrovečerní a Věštkyně.

Sedm let po vydání svého nejslavnějšího díla Erben 21. listopadu 1870 umírá. Je pochován ve Slavíně.





Hodnocení: (hodnotilo 207 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Erben Karel Jaromír Erben, Karel Jaromír 522 slov
Erben Karel Jaromír Erben, Karel Jaromír 538 slov
Erben Karel Jaromír Erben, Karel Jaromír 944 slov
Erben Karel Jaromír Erben, Karel Jaromír 1149 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info