Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sinclair Upton

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Sinclair Upton
 
Osobnost: Sinclair Upton
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodil se roku 1878 ve spojených státech jako syn obchodního zástupce z jižních států. Zezačátku psal na objednávky. Studoval na univerzitě v New Yorku. Upozornil na sebe utopickosocialistickým experimentem, který probíhal v New Jersey v letech 1906-07. První velký úspěch zaznamenal románem The Jungle – v českém překladu Džungle nebo také Jatky - vydaném v roce 1906 v přepracované podobě pak v letech 1949 a 1966. Sinclairův román znamenal vyvrcholení tvorby buržoazních spisovatelů USA, kteří zejména v období 1902-17 ostře kritizovali korupci v americkém hospodářském životě, administrativě i politice. Zvláště odsuzoval poměry v chicagských továrnách a poukazoval na ubohý život jejich dělníků. I v dalších svých románech nelítostně útočil na kapitalistický systém: Metropolis (1908), Burziáni (1925), Jeho veličenstvo uhlí (1925), Petrolej (1927). Ve svém dalším románu Boston (1928) vyjadřuje své rozhořčení nad justiční vraždou dvou dělnických vůdců Sacca a Vanzettiho. Také jeho dramatická tvorba má podobný charakter, čerpá z problematiky amerických odborů. Po roce 1949 se odklonil od socialistických ideálů, ale ke konci života svůj postoj korigoval a opět se k nim navrátil.





Hodnocení: (hodnotilo 31 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info