Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Borovský Karel Havlíček

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Borovský Karel Havlíček
 
Osobnost: Havlíček Borovský Karel
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel Havlíček Borovský

Žil 35 let. Byl to český novinář, spisovatel a politik. Pocházel z kupecké rodiny v Borové u Přibyslavi. Šest let studoval gymnázium v Německém Brodě, a nadcházející dva roky filozofii na univerzitě v Praze, poté vstoupil do pražského arcibiskupského semináře, z něhož byl později vyloučen. Působil jako vychovatel v rodině moskevského šlechtice, kde studoval ruskou literaturu a napsal 78 epigramů. Výběr z nich vydal v pěti částech (Církvi, Královi, Vlasti, Múzám, Světu). Kriticky hodnotil ruské společenské poměry. Od 1845 se v Praze účastnil veřejného života. Rok poté převzal redakci Pražských novin a přílohu Česká včela.Byl krátce poslanec ústavodárného říšského sněmu. Založil Národní noviny, publicistickou platformu českého liberalismu. Roku 1849 byl soudně vyšetřován. Po zastavení Národních novin vydával v Kutné Hoře týdeník Slovan, omezovaný cenzurou a častými konfiskacemi. Po roce publikoval soubor článků Duch národních novin. Osaměle revoltující Havlíček předešel definitivní zákaz listu a sám ho ukončil. Plánoval hospodaření na statku, byl však zatčen a deportován do exilu v Brixenu. Zde nestrádal hmotným nedostatkem, ale vytržením z prostředí Čech a samotou. V Brixenu vytvořil satirické skladby Tyrolské elegie, Král Lávra a Křest svatého Vladimíra. Po 4 letech mu byl povolen návrat do Čech. Byl vykázán do Německého Brodu, ale po odhalení jeho pokročilé tuberkulózy směl žít v Praze. Většina přátel se ho však stranila. Havlíček Borovský je považován za zakladatele české moderní žurnalistiky, usilující logickými argumenty i ostrou satirou oprostit skutečnost od mýtů a iluzí.





Hodnocení: (hodnotilo 107 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 573 slov
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 303 slov
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 451 slov
Borovský Karel Havlíček Borovský, Karel Havlíček 591 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info