Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kirchhoff Gustav Robert

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kirchhoff Gustav Robert
 
Osobnost: Kirchhoff Gustav Robert
Datum vložení: 24.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodil se 12. března 1824 v Königsbergu (Prusko, nyní Kaliningrad v Rusku). Jeho profesorem byl K. F. Gauss. Od roku 1854 byl Kirchhoff profesorem fyziky na univerzitě v Heidelbegu.
Roku 1847 Kirchhoff rozřešil problém rozvětvení proudu podle zákona nesoucí jeho jméno.

Kirchhoffovy zákony

První Kirchhoffův zákon:
Algebraický součet proudů v libovolném uzlu elektrického obvodu se rovná nule.

Druhý Kirchhoffův zákon:
V libovolném uzavřeném obvodu, který je částí elektrické sítě, se algebraický součet elektromotorických napětí ve zdrojů rovná algebraickému součtu ohmických napětí na jednotlivých rezistorech.

Gustav Robert Kirchhoff v roce 1859 dokázal zákon o vztahu mezi emisí a absorbcí světla. Spolu s Bunsenem rozvinuli metodu spektrální analýzy. Touto metodou je možné určit složení hvězd. V letech 1860-61 pomocí spektrální analýzy objevili dva nové chemické prvky (cesium a rubidium) [Kirchhoff, Gustav Robert].
Kirchhoff dále definoval pojem černého tělesa a ukázal principiální význam úlohy určit jeho spektrum. Při studiu tepelného záření Kirchhoff zjistil, že v každé dutině obklopené stejně teplými tělesy vznikne univerzální záření (záření černého tělesa) závislé jen na teplotě stěn, ne však na jejich druhu, a že na toto dutinové záření lze vztáhnout intenzitu vyzařování jakéhokoliv tělesa, jsou-li známy jeho absorpce a index lomu.
Roku 1874 vydává Kirchhoff Přednášky o mechanice.
Roku 1875 se stal Kirchhoff členem Královské společnosti.
Gustav Robert Kirchhoff zemřel 17. října 1887 v Berlíně.





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info