Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hemingway Ernest

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hemingway Ernest
 
Osobnost: Hemingway Ernest
Datum vložení: 29.11.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
HEMINGWAY Ernest

( 21.7.1899-2.7.1961 )

Narodil se ve státě Illinois a pocházel z rodiny lékaře. Jako amerického spisovatele ho lákalo dobrodružství a nebezpečí. V roce 1918 odešel jako dobrovolník na italskou frontu, kde byl těžce zraněn. Po válce žil v Paříži, kde pracoval jako novinář. Ale touha po dobrodružství způsobila, že během Občanské španělské války pracoval jako dopisovatel v Madridu.
Po válce žil na Havaně, v hlavním městě Kuby a na svých usedlostech ve státech. V roce 1954 získal Nobelovu cenu za literaturu. Podnikal dlouhé cesty do Afriky. Jeho největší zálibou bylo lovení zvěře a box. V 50.letech podlehl alkoholu. V roce 1961 končí svůj život sebevraždou. ( zastřelil se ).

Jako americký spisovatel, prozaik, žurnalista a esejista, byl autorem moderního románu a povídek. Psal převážně o mužích vedoucích nebezpečný způsob života (např. o vojácích, rybářích a lovcích a i o toreadorech provozujících býčí zápasy ). Jeho díla jsou oslavou jejich odvahy, ale také sondou do jejich psychologie a do pozadí jejich skutků. Pod vlivem modernistických požadavků objektivního žurnalismu si vypracoval charakteristický úsporný, citově nezaujatý styl, často založený na pouhém záznamu dialogu, označovaném jako objektivní vypravěčství. Většina jeho děl byla inspirována bohatými osobními zážitky - dětství z Michiganu, kontakt s přírodou a motivy války. Ty se objevují už v jeho prvních povídkách. Jako tzv. mluvčí „ztracené generace“ jež byli válkou poznamenaní a rozčarovaní Američané, kteří hledali útočiště zejména v Paříži, se i on zúčastnil válek v Evropě. První světovou válku prožil dobrovolně v Evropě, ve dvacátých letech působil ve Francii jako korespondent listu „Toronto Star“. Během španělské občanské války pomáhal bojovat proti nastupujícímu fašismu.
Ve svém poválečném díle zobrazil člověka uprostřed válek a násilí a vzdal hold lidské statečnosti.
V roce 1954 získal Nobelovu cenu za literaturu, kterou však nemohl převzít kvůli zraněním způsobené předešlou leteckou nehodou z Ugandy. V průběhu jeho plodného života psaní se v roce 1960 zmocnil vlády na Kubě diktátorský vůdce Fidel Castro Ruz a proto Ernest Hemingway opustil Kubu a vrátil se do Spojených států.
Postupem času však neunesl tíhu vlastní samoty a spáchal sebevraždu, když se zastřelil v Ketchumu, ve státě Idaho.






Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hemingway Ernest Hemingway, Ernest 619 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info