Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hašek Jaroslav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hašek Jaroslav
 
Osobnost: Hašek Jaroslav
Datum vložení: 23.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jaroslav Hašek(*30dubna 1883 - 3.1.1923) = 39let úmrtí

Jaroslav Hašek byl český publicista, spisovatel a novinář. Každému se vybaví Jaroslav Hašek při zmínce Osudů dobrého vojáka Švejka.
O tomto literárním umělci můžeme říci, že to byl velký bohém, který mnohé riskoval v touze po tom, aby jeho názor byl vyslyšen.
Ve svých deseti letech byl zapsán na Gymnazium. Jelikož nebyl nejpilnějším studentem, opakoval kvartu. V prosinci 1897 za protiněmeckých bouří v Praze Hašek strhává vyhlášky o stanném právu a účastní se zapálení ohrady Němce Pleschnera. Hašek má první konflikt s rakouskou policií. V únoru 1898 ve svých patnácti letech gymnazium opouští.
Po ne zrovna šťastném studiu pracuje rok jako praktikant v drogerii, poté je přijat na obchodní akademii. Obchodní akademii po třech letech dokončuje a učí se rusky.
Nespokojen s předválečnými politickými poměry Hašek zaujal ironický odstup od veřejného života. Nebyl schopen si najít stálé zaměstnání a podřídit se rodinnému životu. Posléze rodinu opouští a vydává se na toulky.
Za první světové války rukuje na frontu, kde se dostává do ruského zajetí. Po té vstupuje do Rudé armády v roce 1918. V roce 1920 se vrací zpět do Prahy, kde je pro své politické názory sledován policií.
Uniká do Lipnice, kde tvoří Osudy dobrého vojáka Švejka. V Lipnici žije až do 3.1.1923 kdy umírá na ochrnutí srdce.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info