Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Poe Edgar Allan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Poe Edgar Allan
 
Osobnost: Poe Edgar Allan
Datum vložení: 10.5.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
NAROZEN: 19.1. 1809, Boston USA
ZEMŘEL: 7.10. 1849, Baltimore USA

Americký romantický básník, prozaik, literární teoretik a esejista. Autor fantastických a mystických příběhů, zakladatel detektivní literatury a novelistické tvorby.
Jeho poezie je založena na přesných estetických principech, je pro ni typické téma smrti.
Okamžiky hrůzy předváděny v povídkách jsou považovány za předchůdce moderních hororů.
Mistrovsky je v nich zachycen stav vypravěčovy mysli, jemuž odpovídá i jeho okolí. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction a za první detektivky, důležitou součástí jeho díla jsou i povídky humoristické.
Jsou psány v ICH-FORMĚ (vyprávění příběhu v 1. osobě - vypráví hlavní postava). Jeho postavy, ať procházejí hrůzami a vinou k záhubě, nebo vítězně vzdorují nejpodivnějším nebezpečím, ukazují vynalézavost a odvahu.
Charles Baudelaire, který svým vynikajícím překladem představil Poea Evropě, o něm napsal: “Ze všeho, co jsem četl, nabývám přesvědčení, že Spojené státy byly pro Poea jediné velké vězení a jeho vnitřní, duchovní svět básníka nebo i pijáka byl jediným vytrvalým úsilím uniknout vlivu této odporné atmosféry.“
Výjimečný, úzce specializovaný talent Edgara Allana Poea zůstal nedořešenou záhadou jak jeho současníkům, tak dalším generacím čtenářů a kritiků.

ŽIVOTOPIS
Narodil se 19.ledna 1809 matka Edgara, paní Elizabeth Arnold Poe, byla herečkou nesrovnatelně oblíbenější než její manžel David Poe, který byl záhy po narození syna Edgara vyhozen z divadla pro časté opilství a vzápětí mizí z dosahu literární historie, ale především své rodiny. Matce herectví hmotný blahobyt nepřineslo. Umírá v prosinci 1811, sice jako miláček společnosti, nicméně na nemoc chudých, na tuberkulózu. Zanechala po sobě značné dluhy a tři děti. Synovi Edgarovi běží na třetí rok života.
Poea se ujali bezdětní manželé Frances Allanová a její muž John - ne příliš zámožný obchodník z Richmondu. Později chlapce adoptovali a vzápětí překřtili na Edgara Allana. Chlapcovy vyhlídky se v mnohém zlepšily k lepšímu. Už žádný kočovný život s pochybnou společností divadelníků, život plný zimy, nepraných svršků a nedostatečné stravy, nýbrž laskavá a štědrá ruka paní Allanové. Frances dítě hýčkala a rozmazlovala, na její přání musel malý Poe předvádět hostům své deklamační umění (přednes, recitace). Na přání otčíma si musel už od útlého dětství připíjet - tak hned u Poa v mladosti klíčily a byly podporovány dvě síly - poezie a alkohol, které ho později vynesly do nebeských výšin až na samé dno.
Pět roků (1816-1821) pobýval Poe s nevlastníma rodičema v Anglii, kde chodil do základní školy. Edgar se svým novým rodičům odměňoval úspěchy ve vzdělání a na svůj věk neobyčejně zralým společenským vystupováním při nedělních čajích paní Allanové, na nichž se scházela celá městská smetánka, kterou Poe v budoucnu tak nenáviděl. Své spolužáky převyšoval důkladnou znalostí literatury a historie. Pan Allan jeho studentský život podporoval, platil mu dokonce i zvláštní byt. Nic však v životě budoucího básníka netrvalo dlouho. Toto období relativního blahobytu skončilo v důsledku značných obchodních ztrát nevlastního otce. Když Edgar odchází na školu starých a moderních jazyků University of Virginia, není už tak štědře finančně vybaven jako v předchozích studijních letech. Rozhodně mu to nezabránilo v tom, aby hned po zápisu neprohrál v kartách několik set dolarů, zbytek nepropil s kamarády v rámci „seznamovacích“ večírků a značně se nezadlužil.
Finančně zkrachovalý a náročným životem značně unavený Edgar odchází do Bostnu. Tady se poprvé pokusil prorazit na poli literárním (a hlavně se dostat z nejhorších dluhů) publikováním svých veršů v knize TEMERLÁN A JINÉ BÁSNĚ(1827). Kniha nevydělala ani cent, přestože v ní byly obsaženy tak výborné básně jako SEN VE SNU, DUCHOVÉ MRTVÝCH či JEZERO. Dnes se za jediný výtisk platí přes patnáct tisíc dolarů.
Poea láká dobrodružství, život plný neustálých změn. Na několik let se mu stala útočištěm armáda. Vojna mu vynesla jednak pověst dobrého vojáka, ale i dostatek času na psaní. Postoupil až na seržanta. Na přímluvu nevlastního otce je přijat na vojenskou akademii ve West Pointu. Jednadvacetiletý však kadetku opouští, aby se věnoval literatuře, píše povídky pro časopisy. Další více či méně úspěšné literární pokusy, první pochvalné, ale i zamítavé recenze, první honoráře.
Poe si vymýšlí svůj vlastní, pochopitelně neexistující, Folio Club. Na principu ironie, na níž je tento klub založen, zesměšňuje Poe většinu svých literárních nepřátel, kteří s oblibou napadají jeho básně. A tak vznikají první povídky. Vyzrávání Poea jako povídkáře však trvá překvapivě krátce. Po několika neúspěšných pokusech vyhrávají POVÍDKY FOLIO CLUBU soutěž vyhlášenou jednou středně velkou redakcí baltimorského deníku a RUKOPIS NALEZENÝ V LAHVI dostává hlavní cenu. Poe se pozvolna mění v úspěšného vypravěče. Chápal, že správně nasměrovaný akcent vyprovokuje a zaujme čtenáře mnohem více než sebevětší katastrofa. Vzniká tak JÁMA A KYVADLO, ale i povídka ZRÁDNÉ SRDCE.
Roku 1843 se konečně na Poea usmálo štěstí. Časopis Saturday Evening Post uveřejňuje dokonce jeho životopis a podobiznu. Zásluhou na tom má úspěšné publikování povídky ZLATÝ BROUK. Povídka je vzápětí dokonce zdramatizována. A Poeova hvězda znovu stoupá vzhůru. Jeho věhlas je nebývalý. Současně se ale začíná šeptat, že se ocitl na pokraji zničení morálního, fyzického, ale i intelektuálního. Poeova energie nahromaděná za léta strádání se dostává na povrch, z tohoto období pochází povídka ČERNÝ KOCOUR.

V roce 1836 se Poe oženil se čtrnáctiletou vzdálenou příbuznou Virginií Climmovou a prožil s ní jedenáct let úzkostného štěstí a trýznivých obav. Virgínie nedlouho po svatbě onemocněla chrlením krve a zbývající léta života pro ni znamenají jen pomalé umírání. Tyto skutečnosti se v Poeově tvorbě silně odrážejí. V Poeově nejlepší básni HAVRAN se obdivuje už několikátá generace čtenářů, ale i kritiků. Havran dokonalý svou poetickou formou je básní propočítanou na city i rozum. Není to je romantická výpověď milence zdrceného smrtí své lásky, nýbrž mistrně zformulovaná výpověď básníků jedné generace o světě, který je obklopuje.
Konec básníkovy cesty se blíží. Spolupracuje střídavě s několika časopisy, v městě Providence, kam se přišel znova zasnoubit, mimochodem bez úspěchu. Upadá tělesně, chodí v roztrhaných šatech, stává se terčem opovrhnutí ve společnosti, upadá do bídy. Počátkem roku 1848 se Poe vzchopí natolik, že může trvale pokračovat v psaní, dokončuje EUREKA, podle vlastních slov báseň v próze. Hned na to píše první verzi ZVONŮ. V prosinci 1848 Poe přednáší v Providence o „Principu poezie“.

Začátek roku 1849, poslední rok Poeova života, je naplněn novou vlnou Poeova tvůrčího úsilí. Posílá nové příspěvky do Grahamś a Messenges, hlavním odbytištěm se mu stává bostonský Flag of Our Union, kde tiskne poslední sérii povídek SKOKAN, LARDOVA CHATA a VON KEMPELENA A JEHO OBJEV. Poslední skupina Poeových básní je nepřehlédnutelná, dokončuje finální verzi ZVONŮ, píše báseň ANNĚ, z lásky k Virginii ANNABEL-LEE, hold vzdává své tetě v sonetu MATCE. V červnu se vydává na jih. Po zastávce ve Philadelphii (opět se nezdrží pití a poprvé zažije hrůzu deliria tremens) zažívá poměrně klidné měsíce v Richmondu. 26.září 1849 pak Poe Richmond opouští a přijíždí do Baltimore, kde je 3.10. policejní hlídkou nalezen v bezvědomí před jednou z baltimorských putyk, čtyři dny se střídají blouznivé stavy s hlubokým bezvědomím. 7.10.1849 po čtyřdenním deliriu Poe umírá. Skromný pohřeb se koná nazítří odpoledne na presbyteriánském hřbitově v Baltimore.

Kdo byl vlastně Edgar Allan Poe? Otázka, na niž nelze nikdy podat vyčerpávající odpověď.

Poe byl, a také zůstává, postavou značně rozpornou, rozporný je i jeho literární odkaz.





Hodnocení: (hodnotilo 63 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Poe Edgar Allan Poe, Edgar Allan 832 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info