Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Absolon Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Absolon Karel
 
Osobnost: Absolon Karel
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
archeolog, geograf, paleontolog, speleolog

16. 6. 1877 Boskovice – 6. 10. 1960 Brno


Karel Absolon vystudoval přírodní vědy na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 1907 se habilitoval jako docent v oboru fyzické geografie. Téhož roku se stal kustodem zoologických sbírek Moravského muzea v Brně. Podrobně se věnoval Moravskému krasu, který systematicky prozkoumal a zmapoval. Jeho zásluhou byla zpřístupněna propast Macocha a objeveny jeskyně Punkevní a Kateřinská. Roku 1920 objevil podzemní tok říčky Punkvy, po němž byla o 13 let později také díky jeho úsilí umožněna plavba. Objevem světové důležitosti bylo pravěké osídlení v lokalitě Dolních Věstonic. Od roku 1924 tam Absolon prováděl vykopávky. Patnáctiletá práce, kterou občas i sám financoval, přinesla nesčetné objevy, zejména sošky zvířat a ženských figur, mezi nimiž je světovým unikátem Věstonická Venuše. Její stáří se odhaduje na 25 – 30 tisíc let. Absolon se podílel i na výzkumech jeskyní Pekárna a Býčí skála, zkoumal také krasová území ve Francii, Anglii, na Krymu a zejména Dinárský kras na Balkáně.Oženil se s Američankou Ali Block. Od roku 1961 nese jeho jméno nově objevená jeskyně v italských Apuánských Alpách. Karel Absolon je pochován na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně a je po něm pojmenována ulice v Brně – Komíně.





Hodnocení: (hodnotilo 56 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info