Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

VÁCLAV BUDOVEC Z BUDOVA

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > VÁCLAV BUDOVEC Z BUDOVA
 
Osobnost: Budovec z Budova Václav
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
VÁCLAV BUDOVEC Z BUDOVA
(28.8.1551 - 21.6.1621)
"První popravený po Bílé hoře"

Václav Budovec z Budova, český šlechtic, spisovatel a politik, jedna z vůdčích postav českého stavovského povstání v letech 1618-20 a po bitvě na Bílé hoře jeden ze sedmadvaceti českých pánů, popravených 21. června roku 1621 na pražském Staroměstském náměstí, přichází na svět 28. srpna roku 1551 v Janovičkách na Čáslavsku jako potomek rodiny, patřící k nižší české šlechtě a hlásící se k idejím Jednoty bratrské - jeho otcem je Adam Budovec a matkou Johanka z Chlumu.
V mládí Budovec z Budova získává univerzitní vzdělání v Praze a v zahraniční - dlouhá léta Budovec studuje na protestantských univerzitách v Německu, Nizozemí, Anglii či Francii.
Po studiích Václav Budovec cestuje po protestantských zemích Evropy, úzké styky s evangelickou inteligencí navazuje mimo jiné ve Švýcarsku, Dánsku či Itálii.
V letech 1577-81 pak Budovec působí v diplomatických službách - je hofmistrem vyslance vídeňského císařského dvora v tureckém Cařihradu: během pobytu v Turecku se Budovec intenzívně věnuje studiu koránu a turecké (osmanské) historie (v roce 1593 pak jako reakci na svůj cařihradský pobyt Budovec z Budova píše a v roce 1614 i vydává "Antialkoran" nábožensko-politický spis, v němž vyzývá ke sjednocení všech křesťanských církví a jejich boji proti islámu).
Po návratu do Čech se Václav Budovec stává v roce 1584 radou apelačního (odvolacího) soudu.
Do politiky vstupuje Budovec na počátku 17. století, když veřejně vystoupí proti pronásledování příslušníků Jednoty bratrské a vysloví se pro uznání náboženských svobod. V dalších letech se pak Budovec z Budova stává jednou z nejvýraznějších autorit Jednoty bratrské v českých zemích.
V roce 1607 je Václav Budovec z Budova povýšen do panského stavu, o rok později, za války mezi císařem Rudolfem II. Habsburským (viz Rudolf II. Habsburský) a jeho bratrem, uherským králem Matyášem, působí jako císařský komisař.
V roce 1609 se Václav Budovec výrazně angažuje ve věci kolem vydání "Majestátu" císaře Rudolfa II. Habsburského - jednání, která přijetí tohoto dokumentu na českém sněmu předcházela, pak Budovec popíše ve spise "Akta a příběhové".
V letech 1618-20, za českého stavovského povstání, se Václav Budovec z Budova aktivně připojuje k povstanuvším stavům - je členem direktoria a spoluautorem textů.





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info