Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tyl Josef Kajetán

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Tyl Josef Kajetán
 
Osobnost: Tyl Josef Kajetán
Datum vložení: 3.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Josef Kajetán Tyl se narodil r.1808 v Kutné hoře jako syn krejčího a hudebníka. Jeho otec, jako bývalý vojenský muzikant, si přivydělával hrou na klarinet a malého Josefa brával s sebou do sálů, kde hrávaly i německé kočovné společnosti. Tam byl jevištěm poprvé okouzlen. Na studia byl poslán do Prahy, která pro něj byla městem slavné minulosti. Velmi mu byl ku prospěchu i roční pobyt v Hradci Králové, kde působil jeho veliký vzor Václav Kliment Klicpera. Tyl žil přímo v jeho rodině a stal se jedním z prvních čtenářů Klicperových děl. Filosofické studium nedokončil a stal se kočujícím hercem. R.1831 začal pracovat jako účetní ve vojenské kanceláři, jeho cílem však stále bylo divadlo a literatura. Byl řiditelem ochotnického divadla na Malé Straně v Praze - Kajetánské divadlo, později spolu s režisérem divadla v Růžové ulici Kolarem dramaturgem českých her ve Stavovském divadle. Ve 30. a 40. letech se také věnoval redaktorství literárních časopisů, např. časopisu Jindy a nyní, který přezval na Květy. V roce 1848 byl redaktorem politických listů - Pražského posla a Selských listů. Za tuto politickou činnost byl nucen r.1851 se vzdát řízení Stavovského divadla. Vydávání jeho děl bylo zakázáno. Tyl byl tedy nucen vydat se opět cestou kočovné divadelní družiny i se svou rodinou; žili ve veliké bídě. R. 1856 přijel do Plzně, kde ho jeho přátelé přijali a kde také tři dny po představení Strakonického dudáka zemřel. Do literatury vstoupil svými veršemi v Kollárově duchu. Pod vlivem Klicpery se však záhy přiklonil spíše k dramatu a povídkám. Ze jeho tvorby novelistické bychom zde mohli jmenovat kupříkladu Rozina Ruthardová (1938), Dekret Kutnohorský (1841); vlastenectví se projevuje především v dílech Láska vlastencova (1842), Poslední Čech (1844),.. Současně s tvorbou novelistickou se objevovala i jeho tvorba dramatická. V letech 1948 - 1949 psal vlastenecké hry historické - Krvavý soud aneb Kutnohorští havíři, Jan Hus, Krvavé křtiny čili Drahomíra a její synové, Žižka z Trocnova. Vedle těchto her historických se věnoval také činohrám z rodinného, měšťanského a řemeslnického života. Sem patří např. Pražský flamendr (1846), Pražská děvečka a venkovský tovaryš aneb Paličova dcera (1846). Asi nejznámější je pražská fraška, Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka, která byla 21. prosince 1834 uvedena v Stavovském divadle. Odtud pochází česká hymna „Kde domov můj“. Ve všech těchto dramatech se projevuje tylovo češství a vlastenectví.





Hodnocení: (hodnotilo 25 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Tyl Josef Kajetán Tyl, Josef Kajetán 619 slov
Tyl Josef Kajetán Josef, Kajetán Tyl 514 slov
Tyl Josef Kajetán Tyl, Josef Kajetán 609 slov
Tyl Josef Kajetán Tyl, Josef Kajetán 1122 slov
Tyl Josef Kajetán Tyl, Josef Kajetán 167 slov
Tyl Josef Kajetán Tyl, Josef Kajetán 508 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info