Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Komenský Jan Amos

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Komenský Jan Amos
 
Osobnost: Komenský Jan Amos
Datum vložení: 4.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Amos Komenský (1592-1670)

Jméno Jan Amos Komenský se nám většinou spojuje se zažitým přívlastkem učitel národů. Komenský však nebyl jen pedagog. Byl to kněz, vědec, literát evropského formátu, ale také politik a bojovník za mír.
Komenský se narodil v Nivnici na Moravě, v měšťanské rodině. Brzo ale osiřel, a tak se mohl začít vzdělávat až jako šestnáctiletý na bratrské škole. Ve studiích pokračoval v Herbornu a v Heidelbergu. Po návratu se stal správcem školy v Přerově, pak knězem ve Fulneku, a kromě toho se věnoval sběru materiálů pro chystanou vědeckou práci. Do jeho plánů však tvrdě zasáhla třicetiletá válka.
V roce 1620 musel prchnout z Fulneku před drancujícimi španělskými vojáky. Přišel přitom o celou svou knihovnu i většinu rukopisů. V Přerově mu za morové epidemie zemřela manželka a dvě děti. Přesto však právě v tomto těžkém čase napsal jednu ze svých nejvýznamějších prací, Labyrint světa a ráj srdce.
Když musel Jan Amos Komenský v roce 1628 definitivně opustit Čechy, vybral si za svou novou základnu polské Lešno, jedno z nejvýznamějších středisek českých exulantů. V těchto letech se Komenský nevzdával svého úsilí o položení základů české vědy-připravoval např. velký latinsko-český a česko-latinský slovník a chystal řadu prací,v nichž chtěl shrnout současný stav některých vědních oborů - ale nejvíce se přece jenom věnoval pedagogice. Pedagogické spisy psal jak česky tak latinsky. Např.Informatium školy mateřské, Brána jazyků otevřená nebo Svět v obrazech. Základy pedagogiky pak Komenský položil ve svém díle Velká Didaktika, jímž se stal proslulým a které bylo přeloženo do všech evropských jazyků.

Biskupem Jednoty bratrské se stal Komenský v roce 1648, kdy ho zasáhlo další osobní neštěstí. Smrt jeho druhé manželky. Svoje pocity vyjádřil v díle Kšaft umírající matky Jednoty bratrské.
O šest let později musel opustit i svůj druhý domov, z důvodu požáru, který úplně zničil město, a s ním i jeho knihovnu a spisy. Komenský tedy musel už podruhé začít úplně od začátku. V Amsterodamu, kde se usadil, se dál věnoval vědecké a pedagogické práci - zejména pak dílu, které nazval Všeobecná porada o nápravě věcí lidských. Tímto dílem chtěl zavřšit svou celoživotní snahu o systemizaci celého lidského vědění a zároveň shrnout své představy o zlepšení stavu světa pomocí výchovy a vzdělávání. Náročný projekt však nedokončil. Zemřel v roce 1670 v Amsterodamu.





Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 1605 slov
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 2542 slov
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 1416 slov
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 513 slov
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 306 slov
Komenský Jan Ámos Komenský, Jan Amos 787 slov
Komenský Jan Amos Komenský, Jan Amos 592 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info