Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čapek Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čapek Karel
 
Osobnost: Čapek Karel
Datum vložení: 13.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel Čapek
( 1890-1938 )
Narodil se v Malých Svatoňovicích na Náchodsku. Měl 2 sourozence Helenu a Josefa. Josef Čapek byl známý malíř a spisovatel a Helena byla výtvarnice. Dětství prožil v Úpici a Hronově. Jeho otec byl lékárníkem. Studoval na gymnázium v Hradci Králové v roce 1901, jako student kvarty vstoupil do tajného studentského debatního spolku, což nakonec vedlo k jeho vyloučení ze školy. Odešel tedy do Brna k sestře Heleně, posléze do Prahy k rodičům,kde nakonec také maturoval. Po gymnázium studoval postupně na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, filozofické fakultě Univerzity Fridricha Wilhema v Berlíně, na Sorbonně na Faculté des lettres v Paříži. V Praze nakonec obhájil doktorát a zůstal v Praze se svým bratrem Josefem. Byl velmi vnímavý, plachý a rozmazlovaný. Měl zálibu v cestování a práci na zahradě, měl také vztah ke zvířatům. Jeho manželka se jmenovala Olga Scheinpflugová. Karel ČAPEK byl český prozaik, dramatik, novinář, filmový libretista, básník a překladatel, literární, divadelní a výtvarný kritik, estetik a filozof. Napsal cestopisné knihy - Italské listy 1923, Anglické listy 1924, Výlet do Špatněl 1930, Obrázky z Holanska 1932 a Cesta na sever 1936. Od roku 1925 se přátelil s T.G. Masarykem- jeho politické a filozofické názory zaznamenal v knihách Mlčení s T.G.M. 1935, Hovory s T.G.M. 1928-1935 a Nablízku T.G.M. Překládal Francouzkou moderní poezii. Byl dramaturgem ve Vinohradském divadle. Do literatury vstupuje společně s bratrem např: Zářivé hlubiny 1916, Ze života hmyzu, Devatero pohádek, Krakonošova zahrada 1918. Pracoval jako člen redakční rady časopisu Národ, soukromý učitel syna hraběte Katanského. Čapek se stal roku 1917 spolu s bratrem redaktorem Národních listů, po třech letech odchází oba pro neshody s šéfredaktorem. Od roku 1921 až do konce života psal do Lidových novin. Vytváří nový útvar - SLOUPEK - blízký fejetonu ( je to vtipná úvaha na aktuální téma ). Psal ještě fejetony, kritiky a povídky. Soubor fejetonů – Zahradníkův rok 1929, Jak se co dělá, Měl jsem psa a kočku. Jeho publicistická činnost ovlivnila uměleckou tvorbu a naopak. Krátce po své cestě do Anglie roku 1924 se stal členem přípravného výboru pro ustanovení pražského Pen klubu. Čapek jako prozaik hladá inspiraci a nové literární formy i v tzv. pokleslých literárních žánrech ( detektivky, pohádky ). Sbírka povídek - Boží muka 1917, Trapné povídky 1921
( v této knize se zamýšlí nad smyslem lidského života ), Povídky z jedné kapsy 1929, Povídky z druhé kapsy 1929. Tvorba pro děti - Devatero pohádek 1932, Dášeňka,čili život štěněte 1933. Romány - Továrna na absolutno 1922, Krakatit1922 (a z filmováno to bylo roku 1948), Válka s mloky 1936, První parta 1937 (a zfilmováno to bylo roku 1959), Život a dílo skladatele Foltýna ( nedokončeno )1939. Románová noetická trilogie- Hordubal 1933 (zfilmováno roku 1937), Povětroň 1934 a Obyčejný život. Čapek jako dramatik píše ve 20. letech utopie, některé společně s bratrem. R.U.R 1920, Ze života hmyzu, Věc Makropulos, 30.léta Bílá nemoc, Matka 1938, Lásky hra osudná 1922. Jeho sestra Helena napsala knihu Moji milí bratři. Koncem roku 1938 náhle umírá na následky chřipky a zánětu ledvin. V dílech Karla Čapka se uplatňuje individualistický přístup a z toho vyplívající uznávání silných jedinců, neuznává jednoznačnou pravdu, ale pouze pravdu z pohledu jednotlivce. Byl samozřejmě také ovlivněn první světovou válkou a později blížící se druhou světovou válkou. Jeho rozsáhlé dílo bývá děleno na dvě části. V první, zabývající se vnitřním životem člověka jako jedince se Čapek pokouší zkoumat možnosti i hranici lidského poznání. Druhá, utopická část je kritikou společenských problémů moderní společnosti, zároveň je zde často vyjadřována obava ze zneužití techniky proti člověku a v dílech je i patrná obava z nastupujícího fašismu. Kritičnost jeho děl často oslabuje idylizující, nebo harmonizující závěr, ve svých vrcholných dílech tuto tendenci opustil. Pro tato díla bývá občas Karel Čapek považován za předchůdce sci-fi.





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Čapek Karel Čapek, Karel 815 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 510 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 191 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 3165 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 962 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 276 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 2337 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 1437 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 762 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info