Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gott Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Gott Karel
 
Osobnost: Gott Karel
Datum vložení: 20.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel Gott

Narozen 14. 7. 1939, Plzeň.
Karel Gott je významnou osobností české hudební scény již od roku 1963. Začátky jeho veřejného vystupování se vážou k rokům 1958 - 1960, kdy se účastní amatérských soutěží. V době barytonů však mladičký interpret s brilantním tenorem nemůže uspět. Nezájem poroty vyvažuje zájem publika, který následně přiměje umělecké kolegy k navázání spolupráce. V roce 1958 Karel Gott získává první angažmá v kavárně Vltava. Všechny předpoklady výjimečného operního hlasu však využívá především ke zpěvu jazzu a populárních písní.

V rozmezí těchto let absolvuje svůj první zahraniční zájezd s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu za řízení Karla Krautgartnera (Polsko). V roce 1962 vychází první singl Karla Gotta u gramofonové společnosti Supraphon, duet s přední jazzovou zpěvačkou Vlastou Průchovou "Až nám bude dvakrát tolik". V září 1963 opouští konzervatoř a pokračuje soukromým studiem až do roku 1966. Poprvé se umisťuje v divácké anketě Zlatý slavík a to na 49. místě (za rok 1962 získává pouhé tři hlasy). Nastupuje do angažmá v divadle Semafor a firma Supraphon vydává jeho první sólový singl s nahrávkou české verze Manciniho "Moon River" (Měsíční řeka). Rok 1963 by se dal v kariéře Karla Gotta nazvat přelomovým, neboť mu přinesl první hit jeho vlastního repertoáru "Oči sněhem zaváté" ale také první vítězství v anketě Zlatý slavík (vyhlášeno v roce 1964). V roce 1965 vydává společnost Supraphon první LP desku s názvem "Zpívá Karel Gott", kterou zanedlouho následuje anglicky zpívané exportní album "The Golden Voice of Prague" (Artia-Supraphon). V roce 1966 získává první místo na mezinárodním festivalu Bratislavská lyra a zároveň se poprvé setkává se zástupci Deutsche Grammophongesellschaft. O rok později se už na pultech objevuje první singl Karla Gotta s písněmi "Weißt du wohin" a "Bist du das Glück?". Následuje dlouhohrající deska u západoněmeckého Polydoru s názvem "Die goldene Stimme aus Prag". Prodej tohoto alba dosahuje hranice 450 000 nosičů a Karlu Gottovi zároveň přisuzuje v německy mluvících zemích přívlastek Zlatý hlas z Prahy. Mezinárodní zájem se promítá do sedmiměsíčního angažmá v hotelu Frontier v nevadském Las Vegas (r. 1967). Famózní start kariéry Karla Gotta v šedesátých letech uzavírá vydání skvostného alba "Vánoce ve zlaté Praze", které je dodnes odborníky považováno za jedno z nejlepších vánočních alb vůbec.
V sedmdesátých letech se domácí úspěch promítá do natáčení desetidílného hudebního seriálu "Karel Gott ve Slaném". Svou touhu zahrát si ve filmu naplňuje účinkováním v hudebním příběhu "Hvězda padá vzhůru", natočeném dle knihy Strakonický dudák. Mezinárodní úspěch si zajišťuje nazpíváním titulní skladby k pohádce "Včelka Mája" (autor hudby Karel Svoboda). Za prodej alb s touto písní obdrží Karel Gott pět Zlatých desek Polydoru. 3. května 1977 získává titul Zasloužilý umělec a zároveň u příležitosti 10. výročí úspěšné spolupráce obdrží Zlatou desku Polydoru. Tradicí se stávají vánoční koncerty Karla Gotta v pražské Lucerně, které se později pro velký zájem konají ve Sportovní hale v Praze. V roce 1978 připravuje pro televizní stanici ZDF devadesátiminutovou TV show s názvem "Die goldene Stimme aus Prag". V témž roce obdrží Karnevalovou čepici města Kolín n/R., kterou každý rok získává pouze jedna osobnost kulturního a společenského života. Zpěvák, který se vydal směrem středního proudu, se s příchozími alby mění ve všestranného interpreta, jemuž kromě pop music není cizí ani hudba stylu country, lidová tvorba či klasika. Důkazem jeho všestrannosti je i první hostování Karla Gotta na Country festivalu Fan Fair v Nashvillu (r. 1979). V průběhu dalších let byl na tento festival pozván ještě několikrát.
Osmdesátá léta umožňují interpretovi pokračovat v nastoupené cestě za mezinárodním úspěchem. Ve slunné Itálii vzniká v roce 1981 hudební film "Po stopách bel canta". Na základě hudebních snímků z filmu vydává koncern Polydor italsko-německé album "Bella Italia". Získává také Zlatou desku Supraphonu za 1 000 000 desek exportovaných do zahraničí. V roce 1983 obdrží za rozvoj německé lidové písně v Mnichově Zlatou medaili Hermanna Lönse. Historicky první Televizní rolničku - cenu diváků obdrží v roce 1984. V témž roce získává Anténu cti udělovanou nejpopulárnějšímu interpretovi belgického rozhlasu a televize BRF. 24. února 1985 založí do své zlatoslavičí klece již dvacátého Zlatého slavíka. 30. dubna téhož roku obdrží titul Národní umělec za výjimečnou uměleckou činnost. V roce 1986 obdrží jako vůbec nejprodávanější interpret firmy Supraphon Platinovou desku a zároveň Zlatou jehlici Polydoru za 20 let spolupráce s touto firmou (před Karlem Gottem ji získali pouze Leonard Bernstein a Herbert von Karajan).
Devadesátá léta jsou poznamenána zásadními změnami v politickém systému v zemi, které zasáhnou také oblast populární hudby. Karel Gott stojí, spolu s dalšími interprety, opět na startovní čáře. Avšak ani tato změna příliš neohrožuje jeho stálé místo na výsluní domácí hudební scény. V roce 1991 vzniká nová televizní anketa s názvem TýTý. Karel Gott získává první vítězství a zároveň se stává absolutním vítězem ankety. V březnu vstupuje jako první do Síně slávy Akademie populární hudby a zároveň získává historicky posledního, svého dvaadvacátého, Zlatého slavíka. 8. září 1992 obdrží Diamantovou desku za prodej 13 milionů nosičů v bývalém Československu. V roce 1993 získává Diskoslavíka ´92 - titul Osobnost všech dob. Album Zázrak vánoční, které vychází v roce 1995 získává o rok později dvě platinové desky za prodej 100 000 nosičů. Rok 1997 obnovuje tradici slavíků. Vzniká staronová divácká soutěž s názvem Český slavík a Karel Gott opět obdrží prvního slavíka. Zároveň se stává absolutním vítězem této posluchačské soutěže. V témž roce získává album Duety, nazpívané s Lucií Bílou, dvě Platinové desky. V témž roce slaví Karel Gott čtyřicet let profesionálního účinkování. Je oceněn čtvrtým Českým slavíkem, čímž rozšíří svou voliéru na šestadvacet zlatých slavíků celkem. Do nového tisíciletí vstupuje koncertním vystoupením ve svatostánku hudby - Carnegie Hall v New Yorku.
V Galerii u pražského Jezulátka se v roce 1992 uskutečňuje první samostatná výstava obrazů Karla Gotta. Jeho úspěch na výtvarném poli potvrzují další výstavy konané v Berlíně, Kolíně n/R., Vídni, Moskvě, Bratislavě, Praze a Mnichově.
Karel Gott v průběhu své čtyřicetileté kariéry absolvoval nespočetné množství koncertních vystoupení ve všech evropských zemích (kromě Albánie a Skandinávie), v USA, Kanadě, Číně, Austrálii a Japonsku. Hostoval ve stovkách televizních show doma i v zahraničí (Gilbert Bécaud Show, Nashville - Country Music Festival, Europarty, Rudi Carell Show, Ein Kessel Buntes, James Last Show), vydal stovku řadových alb a dalších více než sto alb výběrových (celkový prodej jeho alb se odhaduje na 27 miliónů nosičů) a to doma i v zahraničí (spolupracuje s vydavatelskými firmami v Anglii, Belgii, Bulharsku, Francii, Holandsku, Itálii, Japonsku, Polsku, Rakousku, bývalém Sovětském svazu, Španělsku, Švýcarsku a Spojených státech amerických), získal množství ocenění (kromě již zmiňovaných 22 Zlatých slavíků a 4 Českých slavíků také 5 zlatých rolniček a 10 cen Týtý - jako nejoblíbenější zpěvák, 5 cen Týtý jako osobnost roku, Zlatou jehlu Polydoru, 2 Zlaté klíče festivalu Intervize, Zlatou a Bronzovou Lyru v Bratislavě, Stříbrného a Bronzového Lva rádia Luxemburg, 2 Zlaté ladičky festivalu Tag des deutschen Schlagers, Zlatou harfu ve Stuttgartu, 4 x Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květy na festivalu v Tokiu, Zlatou jehlu Pragokoncertu, množství zlatých desek, platinové desky za nejprodávanějšího interpreta firem Supraphon, Polydor a PolyGram).
V evropských zemích, ale i ve světovém měřítku je Karel Gott fenoménem stálice a již dnes si zcela oprávněně zaslouží zápis do Guinnessovy knihy rekordů.





Hodnocení: (hodnotilo 708 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Gott Karel Gott, Karel 1628 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info