Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fulghum Robert

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Fulghum Robert
 
Osobnost: Fulghum Robert
Datum vložení: 26.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Robert Fulghum (4.6.1937)

Americký spisovatel, filosof, učitel, zpěvák, malíř. Narodil se ve státě Texas, v současné době žije se svojí manželkou na houseboatu na Lake Union v Seattlu, městečku Kolymbari na řeckém ostrově Kréta nebo na samotě v horách v Utahu, kde se věnuje psaní. Fulghum má několik vysokoškolských diplomů, ale mluví o sobě jako o samoukovi, jehož něčemu naučila teprve škola života. Během svého života čtyřikrát objel svět, strávil dlouhý čas jako mnich v zen-buddhistickém klášteře. Vystřídal velké množství povolání, z nichž stojí za zmínku práce kovboje na statku v Texasu, Coloradu a Montaně a závodění na místních rodeích, dále pracoval jako zaměstanec firmy IBM (firma zabývající se výpočetní technikou), byl také barmanem a učitelem hry na kytaru. Hře na kytaru se věnuje poloprofesionálně, hraje na charitativních koncertech ve skupině The Rock Bottom Remainders spolu se svými přáteli. Posledních 20 let rovněž učí kreslení.

Popularitu si po celém světě Fulghum získal především svými knížečkami s drobnými úvahami. Nejznámější je Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. První kniha, kterou Fulghum vydal v roce 1988 pod tímto názvem, mu okamžitě zajistila slávu - po celém světě se prodalo 14 miliónů knih. Podtitul knihy je Neobyčejné přemýšlení o obyčejných věcech. Jedná se o soubor krátkých dobře čtivých příběhů, úvah, zamyšlení a postřehů z každodenních situací psaných původně pouze do šuplíku a určených pouze okruhu jeho přátel a členům rodiny. Příběhy jsou z Fulghumova života, jsou konkrétní, ve většině případů na sebe přímo nenavazují a na závěr bývá nějaké ponaučení nebo poselství. Autor o knize řekl, že je to písemná zpráva o tom, co se odehrává v jeho hlavě a v jeho životě.


Další díla:
Už hořela, když jsem si do ní lehal
Možná, možná ne
Ach jo
Od začátku do konce
Slova, která jsem si přál napsat sám
Třetí přání (3 díly)
Co jsem to proboha udělal? (2007)





Hodnocení: (hodnotilo 18 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Fulghum Robert Fulghum, Robert 190 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info