Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kristýna Marie Terezie Walburga Amálie

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kristýna Marie Terezie Walburga Amálie
 
Osobnost: Terezie Marie
Datum vložení: 31.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Marie TEREZIE

Narodila se 13.5 roku 1717 ve Vídni. Den po narození byla pokřtěna a její jméno znělo Marie Terezie Walburga Amálie Kristýna. Jméno Kristýna měla po své matce, Alžbětě Kristýně Brunšvické. Byla nejstarší dcerou Karla VI. A podle panovníkem vydaném zákonu základní důležitosti byla považována za dědičku Habsburských zemí. Její jediný bratr Leopold zemřel v necelých 7mi měsících života, ještě před narozením Marie Terezie. Třináct let po jejím narození zemřela i její nejmladší sestra Marie Amálie a to v 16ti letech života.

Již od mládí byla Marie Terezie vychovávána Jezuity, díky nimž znala náboženství a v jejichž řadách zůstala až do smrti. Také se učila dějiny, latinu, francouzštinu, němčinu, tanec, kresbu a hudbu. Již v sedmi letech tančila s Marií Annou v opeře Euristeo od Zenóna. Ve 13ti letech poprvé zpívala před publikem v kankánu. Za dva roky měla první hereckou premiéru komedie. V roce 1728 ji začala vychovávat hraběnka Charlota Fuchsová, která s ní zůstala až do své smrti v roce 1754. Marie jí říkávala maminko a dokonce ji nechala jako jedinou pochovat do rodinné hrobky, kde jí dala místo vedle sebe a jejího chotě Františka I.

Se svým pozdějším manželem se setkala již v 6ti letech, kdy přišel do Vídně. Ihned si ho oblíbil její otec, v němž viděl syna, kterého mu osud vzal. Největším problémem v jejich vztahu byl věk, byl o 9 let starší a to vadilo i při bálech a oslavách kdy je rozděloval protokol. Dalším větším problémem byl spor mezi Habsburky a Lotřičany, který by popudil Francii. Navíc fakt, že pravděpodobně nebudou mít syna donutil k úvahám i otce Marie, komu dá svou nejstarší dceru. František I. Se roku 1729 stal lotrinským vévodou. Celou záležitost usnadnila válka o polské následnictví. Díky tomu ztratil lotrinský vévoda Lotrinsko a Francie tak mohla uznat sňatek Františka Štěpána I. a Marie Terezie. Ta do něj prý byla i zamilovaná. František I. ji požádal o ruku 31.1 roku 1736, v tento den však byli od sebe odloučeni. Vzít se měli o 12 dní později a oba své ANO řekli latinsky. Oslava a svatba samotná trvala 2 dny. Líbánky měli v Mariazell, kde si nechali požehnat velkou rodinu, která se jim také povedla, měli 16 dětí. Tragédie však byla, když 7.6 roku 1740 umřela nejstarší dcera a v té době, i když měli už 3 potomky, ani jeden nebyl muž.

Marie Terezie vládla od 20.10.1740 do 29.11.1780. Zemřela 29.11.1780 tam, kde se narodila a kde je také pochována, ve Vídni. Jejím předchůdcem byl její otec Karel VI. A následníkem její syn Josef II. Měla celkem 13 dětí, 5 synu a 8 dcer. Synové se jmenovali Josef II., Leopold II., Karel Josef, Ferdinand Karel a Maxmilián František. A dcery se jmenovali Marie Anna, Marie Kristina, Marie Amálie, Marie Alžběta, Johana Gabriela, Marie Josefa, Marie Karolína a Marie Antonietta. Byla z rodu Habsburků.





Hodnocení: (hodnotilo 50 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info