Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čechura Rudolf

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čechura Rudolf
 
Osobnost: Čechura Rudolf
Datum vložení: 3.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nestor českých holmesologů, který se už v roce 1968 stal členem The Sherlock Holmes Society of London a od roku 2000 je členem České společnosti Sherlocka Holmese, se narodil v Želénkách u Duchcova v únoru roku 1931.

Vystudoval obchodní akademii v Chomutově a pedagogické gymnázium v Jihlavě, nějaký čas vyučoval a později řídil národní školu na Chomutovsku v Severních Čechách. V šedesátém roce nastoupil do Československého rozhlasu a později, až do roku 1973, kdy byl za normalizace propuštěn, pracoval jako redaktor časopisu Věda a technika. Poté zůstal na volné noze a živil se převážně literaturou pro děti. Nejznámější z postaviček, které vytvořil, je Maxipes Fík, jehož příhody byly přeloženy do několika jazyků.

První detektivní román vydal v roce 1969, jmenoval se Nikdo nemá alibi a bývá uváděn v soupisech českých holmesian. Po holmesovských pastiších se k detektivkám vrátil v devadesátých letech minulého století. Za román Šperhák získal v roce 1996 Literární cenu Knižního klubu, za sbírku Dr. Sherlock Holmes v Čechách v devětadevadesátém Cenu Jiřího Marka. Mezi další jeho vydaná díla patří např. : Pavián mezi lidmi (Albatros 1986); Kočkodrom (Knížní klub 1998); Šifra z katakomb (Albatros 2000); Čítanka pro začínající detektivy (Knížní klub 2003); Dva ve fraku (Mladá fronta 2005).

Díla:
Nikdo nemá alibi (1969), Šperhák (1996), Dr. Sherlock Holmes v Čechách (1999), Pavián mezi lidmi (1986); Kočkodrom (1998); Šifra z katakomb (2000); Čítanka pro začínající detektivy (2003); Dva ve fraku (2005), Jako zvíře (2007).





Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info