Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tomáš Garrigue Masaryk

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Tomáš Garrigue Masaryk
 
Osobnost: Masaryk Tomáš Garrigue
Datum vložení: 13.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
T.G.M. se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Jeho otec pracoval jako kočí na císařských statcích. Před odchodem na gymnázium se Masaryk učil kovářem. Po absolvování gymnázia vstoupil na filosofickou fakultu, kde se později stal docentem. Masaryk se vyznal v dění ve světě. K tomu přispělo to, že se jeho manželkou stala Američanka Charlotta Garriguová.
Tomáš Garrigue Masaryk přišel na filosofickou fakultu pražské české univerzity jako profesor filosofie a sociologie. Masaryk na sebe výrazně upozornil roce 1886, kdy jím řízený časopis Athenaueum zpochybnil pravost údajně starobylých českých literárních památek - Rukopisů zelenohorského a královédvorského, které byly považovány za kulturní a politické sebevědomí starých Čechů (byly to padělky).
Veřejné mínění stálo mnohokrát proti němu, anebo ho česká společnost prostě nechápala.
Masaryk byl velmi vzdělaný a čestný člověk. Tyto vlastnosti uplatnil v tzv. Hilsnerově aféře. Leopold Hilsner byl židovský mladík, obžalovaný z vraždy křesťanské dívky. Masaryk prosadil, že případ Hilsnera nebyl posuzován rasisticky, ale že proběhl formou nezávislého soudu.
Své rozsáhlé záměry a cíle vyložil Masaryk v mnoha spisech a bezpočtu brožur a časopiseckých studií. Se svými přáteli založil stranu, které se nejčastěji říkalo realistická. Vliv na veřejnost vykonával nejvíce prostřednictvím časopisů.






Hodnocení: (hodnotilo 171 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info