Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Michael Jordan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Michael Jordan
 
Osobnost: Jordan Michael
Datum vložení: 11.12.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Michael Jordan se narodil 17.2. 1963 ve městě New York jako jeden z pěti dětí rodiny, která žila ve čtvrti Brooklyn. Michaelův nejznámější bratr se jmenjue Larry. Říká se o něm, že by byl lepší než Michael, ale byl příliš malý a "zakořenil" na pouhých 175 cm a basketbalový sen se pro něj rozplynul. Michael ale na rozdíl od svého bratra z nenadání vyrostl na 198 cm a po dokončení střední školy, kde byl hlavní hvězdou tamějšího školního týmu se rozhodl pro studium na vysoké škole v Severní Karolíně (North Carolina). Rychle zapadl to školního klubu a stal se hvězdou školy, on sám ale říká, že vše začalo jedním košem. Psal rok 1982 a North Carolina nastoupila v celostátním finále NCAA proti Gergetownu s Patrickem Ewingem. Vyhrát NCAA (soutěž vysokých škol v USA) se možná cení víc než titul samotné NBA. Celý zápas byl vyrovnaný ale M.J. 15 vteřin před koncem zvrátil střelou ze středni vzdálenosti zápas pro North Carolinu. Tehdy už se o něj začali zajímat skauti týmů z NBA a Michael se roku 1984 rozhodl nastoupit do draftu NBA. Byl vybrán jako jednička draftu v prvním kole, 3. v pořadí týmem Chicago Bulls, se kterým v letech 1991-1993 a v letech 1996-1998 vyhrál titul. V roce 1999 pak přestoupil do Washingtonu Wizards, ve kterém hrál až do roku 2002, a potom skončil kariéru jako zřejmě nelepší basketbalista všech dob. Běhém své kariéry se stal 6x MVP (cena pro nejužitečnějšího hráče sezony), 5x nejlepším střelcem NBA, byl jmenován i do první obrané pětky, 11x byl vybrán pro utkání v All-Star. Mezi jeho nejznámější rekord patří asi nejlepší střelecký výkon za jeden zápas pro utkání v Play-off, který činí 63 bodů. Platí od roku 1986 a je nepřekonán dodnes. Jeho osobní střelecké maxim na jeden zápas je 69 bodů (12.nejlepší v NBA). V osobním životě byl Jordan znám spíše jako "kliďas", který jako jeden z mála mediálních hvězd neměl nějaké úlety, kterými by byli popsány stránky v bulvárech. Jordan se oženil roku 1999 a dnes má 2 děti. Velice rád hraje golf a několikrát se zúčatnil profesionálních turnajů. V letech 1994 a 1995 přerušil svou kariéru kvůli smrti jeho otce, který byl zavražděn, když odpočíval ve svém autě náhodným dálničním vrahem. Poté, když nastoupil na začátku sezony 1996 nosil asi na 20 zápasů dres s číslem 45 namísto jeho 23, protože s ním kdysi hrával baseball i basketball za jeho juniorský klub, protože v jeho dalším působení nastupoval za jedno družstvo s bratrem Larrym, který nosil také číslo 45 logicky vydělil 45:2, což se rovná 22,5, zaokrouhleně 23. Hlavním důvodem však bylo to, že s číslem 23 ho naposledy viděl hrát jeho otec, a tak se mu zdálo logickým řešením číslo 45. Se 45 na dresu mu to ale neklapalo, jak by si představoval, vrátil se M.J. k 23, se kterou přišli i lepší výkony Michaela. Jordan natočil i film s animovanými postavičkami Looney Tues a v roce 1985, mu pro jeho skvělé výkony nabídl NIKE, že mu udělá vlastní značku s názvem Jordan, která doteď funguje a vydává nové kolekce.





Hodnocení: (hodnotilo 58 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info