Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Franz Kafka

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Franz Kafka
 
Osobnost: Franz Kafka
Datum vložení: 31.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
FRANZ KAFKA
(1883-1924)

Narodil se v Praze na Starém Městě v rodině židovského velkoobchodníka. Po vystudování práv se stal úředníkem pojišťovny. V práci, která ho ubíjela, se cítil nešťastný, stále byl nucen jednat proti svému přesvědčení, v zájmu instituce, kterou nenáviděl. Rozešel se i s židovskou náboženskou obcí, ale nesplynul s německy mluvícími Pražany ani s Čechy, ačkoli se občas stýkal s některými českými spisovateli. Ztroskotaly také tři jeho pokusy založit manželství, naposledy s kultivovanou novinářkou a spisovatelkou Milenou Jesenskou. Jako byl sám anonymní v zaměstnání i ve společnosti, jsou anonymní i hrdinové jeho děl – románů PROCES (1914), ZÁMEK (1922), próz AMERIKA (1912), V TRESTNÉ KOLONII A PROMĚNA. Jsou to lidé bez minulosti, bez individuální tváře, obvykle i bez jména, někdy označení jen začátečními písmeny nebo křestním jménem.
PROCES se skládá z deseti kapitol. Prokurista banky Josef K. je v den svých třicátých narozenin náhle zatčen, aniž mu kdokoli oznámí důvod. Je ponechán na svobodě a čas od času je povolán k vyšetřování, na půdu jakéhosi činžáku. Josef K. je nucen prodírat se zástupy lidí, prochází cizími byty, až se nakonec ocitne před anonymním soudem. Ten však nezkoumá vinu, protože obžalovaný je vinen v okamžiku, kdy soud obvinění vyřkl. Josef K. pochopil marnost jakékoli obhajoby. Proto rezignuje, i když se necítí vinen. V předvečer jeho 31. narozenin ho dva muži odvádí z bytu a v opuštěném lomu za městem vykonají rozsudek a popraví ho ranou nožem do srdce.
Kafkovo dílo, zprvu málo pochopené, se dočkalo po druhé světové válce světového ohlasu. V období, kdy se objevil výjimečný zájem o Kafku, bylo jeho dílo rozdílně vykládáno a často zkreslováno. O jeho věhlas se zasloužil jeho pražský přítel a spisovatel Max Brod. Patří k nejpřekládanějším autorům, a proto je známý téměř po celém světě.





Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info