Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Myslbek Josef Václav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Myslbek Josef Václav
 
Osobnost: Myslbek Josef Václav
Datum vložení: 6.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a nejvýznamnějším sochařem přelomu 19. a 20. století. Jeho díla zdobí nejen kouty české republiky, ale i místa za našimi hranicemi.
Myslbek se narodil v rodině malíře pokojů. Jeho talent se záhy projevil. Studoval nejdříve soukromě a později nastoupil na Akademii výtvarných umění. Po studiích podnikl studijní návštěvu do Paříže a v Louvru měl možnost se seznámit s tvorbou moderních francouzských sochařů. To ho v další tvorbě ovlivnilo.
Myslbekovým velkým vzorem byl Josef Mánes. Líbily se mu jeho náměty a snažil se je ve svých sochách ztvárňovat. Stejně jako Mánes byl i on velký vlastenec a tak jsou témata jeho děl často čerpána z českých bájí a z historie. Myslbekovo dílo je inspirováno renesancí, klasicismem, antikou. Snažil se o jednoduché linie a později s v jeho tvorbě prosazuje monumentální realismus.
Mezi nejznámější díla Josefa Václava Myslbeka patří sousoší vytvořená pro Palackého most, která byla po druhé světové válce přemístěna na Vyšehrad, interiér Národního divadla, pomník Karla Hynka Máchy na Petříně nebo socha Kardinál Schwarzenberg, oceněná na Světové výstavě v Paříži Zlatou stuhou. Vrcholem jeho tvorby je pak jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí. Pracoval na ní 30 let.






Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info