Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bílá Lucie

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Bílá Lucie
 
Osobnost: Bílá Lucie
Datum vložení: 6.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Když se Lucie Bílá, vlastním jménem Hana Zaňáková, 7. dubna roku 1966 narodila, na světě ji čekal už starší bratr Karel, se kterým ji dodnes pojí silné pouto. Dětství prožila v Otvovicích, v malé středočeské vesnici, kde si nyní se svým partnerem také vybudovala, jak sama říká, své orlí hnízdo.

K hudbě měla Lucie Bílá velmi blízko už od dětství, kdy navštěvovala Lidovou školu umění (dnes známou jako ZUŠ). Lucie Bílá se vyučila dámskou krejčovou, u této profese však nezůstala a vrhla se do světa hudby. Mezi její první hudební počiny patří členství ve skupině Rock-Automat, kde si Lucie bezesporu prožila a užila své rebelské období.

V 80. letech ji ještě jako Hanu Zaňákovou objevil producent Petr Hannig, který ji kromě singlu Neposlušné tenisky (rok 1983) vymyslel také pseudonym Lucie Bílá. Hudební žánr se ale příliš lišil od toho, co bylo Lucii dosud milé, a proto se rozhodla účinkovat také v metalové skupině Arakain. Rozdílnost hudebních žánrů však po dvou letech vedla k ukončení působení Lucie Bílé v této kapele. Odchod od producenta Hanniga na sebe také nenechal dlouho čekat. Jako ukončení spolupráce vyšlo album Lucie Bílá (rok 1986).

Zvrat v kariéře jedné z našich nejpopulárnějších zpěvaček nastal v roce 1992, kdy natočila velmi úspěšné album Missariel (autem hudby je Ondřej Soukup). Toto album sklidilo velký úspěch a v roce 1993 přineslo zpěvačce první z řady ocenění cen Gramy (nyní Anděl). Vysloužila si ocenění jako zpěvačka roku 1992, ocenění za album roku, videoklip roku a skladbu roku (Láska je láska). V této době již vystupuje Lucie Bílá také v muzikálech. V roce 1992 ztvárnila roli Epolíny ve velmi úspěšném muzikálu Bídnici.

O rok později ji role v představení Zahrada rajských potěšení přivádí do cesty jejího pozdějšího životního partnera, stal se jím producent Petr Kratochvíl. Později se oba stali majiteli divadla Ta Fantastika.

V roce 1994 přišls Lucie Bílá s dalším albem, tentokrát na něm spolupracuje se známou dvojicí Ondřej Soukup a Gábina Osvaldová. Rok 1995 je pro Lucii Bílou opět přelomovým. Přijala nabídku Karla Svobody na účinkování v muzikálu Drákula a také porodila syna Filípka. Zároveň krátkou dobu účinkovala v muzikálu Krysař, jehož tvůrce byl Daniel Landa. K tomuto období patří její první větší filmový počin, role ve filmu Král Ubu (rok 1996).

V roce 1996 získává Lucie Bílá první místo v populární anketě Český slavík (na tomto prvním místě se později udržela úžasných 9 let za sebou). Po tomto úspěchu přichází společné album se stálicí českého hudebního nebe Karlem Gottem a také účinkování na Pražském jaru v roce 1998, které si po roce ještě zopakovala.Toto vystoupení považuje za svůj největší úspěch, neboť toto se jí to povedlo jako popové zpěvačce první v historii. Lucie Bílá poté přišla s albem Hvězdy jako hvězdy a také vydala knihu Teď už to vím. Opět si také zopakovala, jaké je to stát před kamerou ve filmu Čas dluhů.

V osobním životě ji úspěch příliš neprovází, vztah s Petrem Kratochvílem zkrachoval. Lucii jako partnerku vystřídala finalistka soutěže Miss Pavlína Babůrková. Lucie Bílá však i nadále pokračuje jak ve své hudební kariéře, tak v hledání lásky. V roce 1999 vychází album Úplně nahá a v roce 2000 účinkuje ve velmi úspěšném muzikálu Johanka z Arku v divadle Ta Fantastika. V roce 2002 se Lucie Bílá nečekaně provdala za pozounistu Stanislava Penka, ani tento svazek posvěcený manželstvím nevydržel příliš dlouho. Po roce je Lucie Bílá opět sama.

V roce 2003 přihází opět s novým albem Jampadampa a rovnou s dvěmi novými muzikály Romeo a Julie a Excalibur. Rok 2004 přináší Best of album – Láska je láska a ani rok 2005 není na nové počiny skoupý – na scénu přiházejí opět dva muzikály Láska je láska a Elixír života. V roce 2006 vyšlo další album Koncert (live).

Právě muzikálové představení Excalibur se stalo Lucií Bílé opět osudné. Na tomto přestavení poznala svoji nynější lásku a manžela, o 14 let mladšího hudebníka Václava Noida Bártu.
Václav Bárta, který je známý spíše jako Noid, ji pozval na koncert nepříliš známe kapely Dolores Clan a Lucie jeho pozvání přijala. V roce 2006 svůj vztah zpečetili na českém konzulátu v Miláně. Lucie i Noid toužili po obřadu, který bude jen jejich, a to se jim také povedlo. Lucie velmi touží po miminku, ale její plány na nějakou dobu zhatilo onemocnění štítné žlázy. Pro miminko by udělala cokoliv na světě, ale rozhodla se tomu nechat volný průběh.

V současné době se po odmlce Lucie Bílá opět vrhla do pracovního kolotoče. Účinkuje ve hře Produkt, která měla premiéru 15. března, chystá nový muzikál o autorce románu Babička spisovatelce Boženě Němcové (právě ji si Lucie Bílá v muzikálu zahraje). Také plánuje návrat na televizní obrazovku a novou knihu o výtvarníkovi Vladimíru Komárkovi.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info