Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jánský Jan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Jánský Jan
 
Osobnost: Jánský Jan
Datum vložení: 30.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Povolání: neurolog,psychiatr
Datum narození: 3. 04. 1873
Datum úmrtí: 8.9.1921
Místo narození: Praha
Místo úmrtí: Černošice
Znamení: Beran


Životopis
Prof. MUDr. Jan Janský byl český neurolog a psychiatr. Jako jeden z prvních (první byl v roku 1901 rakouský biolog a fyzik Karl Landsteiner, nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu, který skupiny označil jako A, B a C - dnešní 0) popsal dělení lidské krve do čtyř základních typů I, II, III a IV. Toto rozdělení nejprve přednesl v listopadu 1906 ve Spolku českých lékařů a poté roku 1907 publikoval ve "Sborníku klinickém" pod názvem "Hematologická studie u psychotiků". Toto rozdělení však vzniklo jako vedlejší produkt jeho výzkumné činnosti. Sám Jánský se již dále výzkumu krve nevěnoval. Označení krevních skupin jako A, B, AB a 0 bylo zavedeno až ve třicátých letech 20. století.

Janský studoval lékařství na Karlově univerzitě v Praze. Od roku 1899 pracoval na psychiatrické klinice, roku 1914 byl jmenován profesorem a zástupcem přednosty psychiatrické kliniky. Během první světové války sloužil dva roky jako lékař na frontě, po srdečním infarktu byl propuštěn ze služby. Po válce pracoval jako neuropsychiatr v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Jan Janský byl propagátorem dárcovství krve. Na jeho počest je dobrovolným dárcům krve v České republice a na Slovensku udělována Medaile prof. MUDr. Jana Janského.

Zajímavosti
V roce 1953 byl natočen film Tajemství krve režiséra Martina Friče pojednávající o životě Jana Janského. Hlavní roli v barevném a i na dnešní dobu vcelku zajímavém filmu hrál Vladimír Ráž.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jánský Jan Jánský, Jan 354 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info