Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Topolánek Mirek

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Topolánek Mirek
 
Osobnost: Topolánek Mirek
Datum vložení: 3.1.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
MIREK TOPOLÁNEK


Narodil se 15.5. 1956 ve Vsetíně, do komunistické rodiny. Vystudoval Vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova v Opavě, a poté také strojní fakultu VUT v Brně. Má také specializovaný kurz, Správa korporací v Manažerském centru v Čelákovicích a dvouměsíční stipendium MIM v Nicosii na Kypru - Řízení malých a středních podniků. Mluví plynně anglicky a částečně německy, rusky a polsky.

Zaměstnání
Zaměstnaný byl jako projektant, i samostatný projektant Automatizace a mechanizace OKD Ostrava. Dále v Energoprojektu Praha, závod Ostrava jako vedoucí, projektant specialista. Založil a řídil, také obchodní společnost VAE spol. s.r.o. Zde byl výkonný a generální ředitel. Společnost zanikla a jejím nástupcem, se stala společnost VAE a.s. a zde pracoval do roku 2003, jako předseda představenstva.

1980 – 1987 - Automatizace a mechanizace OKD Ostrava, projektant, později samostatný projektant
1987 – 1991 - Energoprojekt Praha, závod Ostrava, vedoucí projektant specialista
1991 – 1996 - VAE s.r.o., později VAE a.s., výkonný ředitel, později generální ředitel
1996 – 2003 - VAE a.s., předseda představenstva

Politická kariéra
Do listopadu roku 1989, nebyl politicky nikde angažován. Na konci roku 1989, pak začal působit v Občanském fóru. Dále pak následoval v roce 1994, vstup do Občanské demokratické strany – ODS. Od roku 1990 do roku 1994, byl členem zastupitelstva Ostrava. V letech 1996-98, pak vystupoval, jako senátor ČR a místopředseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. V roce 1998, pak nastala menší změna. Stále byl senátorem ČR, člen výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, ale také člen organizačního výboru a předseda výboru pro energetiku. V letech 1998 – 2002, byl předsedou senátního klubu ODS, do roku 2004, předsedou senátu v prosinci roku se stal po Václavu Klausovi, předsedou ODS.
V červnu 2006, se stal poslancem Poslanecké sněmovny ČR a v letech 2006 -2009, působí jako předseda vlády, České Republiky.

Zastává také veřejnou funkci. Je člen Správní rady Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě a dále se také zabývá dobročinnými aktivitami. Je jeden ze zakládajících členů Sdružení pro podporu vzdělanosti Becario, a člen sdružení Jagello.



Prameny :
- wikipedie
- www.topolanek.cz
- Google (obrázky)





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info