Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Alexandr Veliký

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Alexandr Veliký
 
Osobnost: Alexandr Veliký
Datum vložení: 15.11.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'


Alexandr III. Veliký 

Alexandr III. Veliký, nejslavnější dobyvatel antiky, se narodil v r.356 př.n.l v Pelle hlavním městě Makedonie. Jeho otec, byl král Filip II. Makedonský. Filip rozšířill a přeorganizoval makedonské vojsko a udělal z něj největší válečnou sílu. Nejprve s tímto vojskem dobyl okolí oblasti až k severnímu Řecku a potom se obrátil na jih a dobyl většinu Řecka samotného. Plánoval válku proti Perské říši, ležící na východ od Řecka .

Vpád začal v r.-336 př.n.l ale záhy byl teprve šestačtyřicetiletý Filip zavražděn.

Alexandrovi bylo teprve dvacet let, ale na trůn usedl bez potíží. Otec ho na následnictví pečlivě připravoval a mladý Alexandr měl bohaté vojenské zkušenosti. Otec nezanedbal ani jeho vzdělání, jeho učitel byl skvělý filozof Aristoteles snad největší vědec antického světa.

V Řecku i na severních územích si národy podrobené Filipem uvědomily, že jeho smrt, pro ně skrývá příležitost zbavit se makedonského vlivu. Jenže Alexandr si za dva roky od nástupu na trůn dokázal obě oblasti podmanit. Potom svou pozornost obrátil na Persii.

Tažení proti Peršanům zahájil Alexandr v r.-334 př.n.l. Na svoje tažení vzal pouhých 35.000 vojáků.

Ve srovnání s perskými jednotkami to bylo velmi málo. I přes počáteční nevýhodu dosáhl nad Perskými vojsky vítězství.

Vítězství dosahoval ze tří důvodů:

  • 1. vojsko které mu otec zanechal bylo, lépe vycvičeno a mělo lepší organizaci než perské
  • 2. Alexandr byl geniální vojevůdce ,možná největší všech dob
  • 3. Alexandr byl velmi odvážný

Po tomto vítězství bojoval dál, ale na začátku června r. 323 př. n. l. umírá v babylonu na horečku (ještě mu nebylo ani 33 let).

Jako vojevůdce byl jedinečný, dokazuje to i skutečnost, že za jedenáct let bojů neprohrál ani jednu bitvu. Také založil v průběhu svého života víc než 20 nových měst z nichž nejslavnější je Alexandrie v Egyptě.






Hodnocení: (hodnotilo 135 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info