Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čapek Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čapek Karel
 
Osobnost: Čapek Karel
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodil se 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích u Trutnova. Jeho starší sestra Helena a bratr Josef se narodili ještě v Hronově, odkud se rodina Čapků do Svatoňovic přistěhovala. Literárně nadaný a o vše se zajímající Karel psal od malička. Po přestěhování rodičů do Prahy složil maturitní zkoušku na Akademickém gymnáziu v Praze a od roku 1909 studoval na filozofické fakultě germanistiku, anglistiku, bohemistiku, filozofii, estetiku a dějiny výtvarného umění. V letech 1910-1911 navštěvoval v zimě univerzitu v Berlíně, v letním semestru pak pařížskou Sorbonu. Doktorem filozofie se Karel Čapek stal roku 1915. Od malička trpěl Bechtěrevovou nemocí, později s onemocněním páteře zajížděl do Trenčianských Teplic, kde byl jeho otec od roku 1911 lázeňským lékařem. Roku 1917 podepsali bratři čapkové Karel i Josef manifest českých spisovatelů – požadavek státní samostatnosti Čechů a Slováků. V témže roce od března do září získal Karel zajímavou zkušenost, jako domácí učitel syna hraběte Lažanského na zámku v Chyši u Žlutic, na což později vzpomíná: „Ve svém životě jsem učil jediného žáka a stal-li se z něj, kloučka zeleného, boxer polotěžké váhy, není to jistě zásluha mé pedagogické metody.“

21. října 1917 byl Karel přijat jako recenzent výtvarného umění v Národních listech. Když byl bratr Josef v roce 1920 propuštěn z Národních listů, Karel, solidárně, dal výpověď také. Byl pak od roku 1921 až do smrti redaktorem pražské redakce Brněnského deníku Lidové noviny. Tři roky byl ve Vinohradském divadle dramaturgem a příležitostným režisérem. 22. března 1922 na představení Jiráskovi Lucerny, byl představen prezidentu Masarykovi. Jeho filozofická stanoviska ovlivnila Karla Čapka nejsilněji. Vzniklo mezi nimi velké přátelství.

V roce 1925 založil Karel Čapek odbočku mezinárodní spisovatelské organizace PEN CLUB, v níž se stal předsedou. V témže roce se oba bratři přestěhovali do dvojvily v Úzké ulici na Vinohradech, kde pořádali pověstné pátky. Páteční debatní kluby intelektuálů nejrůznějších profesí a stanovisek. V pátek 19. března 1926 přišel i sám Tomáš Garyk Masaryk.

Karla Čapka zajímaly různé obory a činnosti. Většinou své zkušenosti coby zručný literát vtipně popsal. S bratrem zahradničil, zajímal se o radioamatérství a fotografii. Snažil se vše provozovat na profesionální úrovni. Protože byl zručný kreslíř, řadu obrazových příběhů, např. z cest po Evropě, raději zaznamenával kresbou než fotoaparátem.

V roce 1927 získal Josef i Karel státní cenu za divadelní hru ADAM STVOŘITEL. Karel dostal státní cenu za POVÍDKY Z DRUHÉ KAPSY a román POVĚTROŇ. Dílo Karla Čapka je opravdu rozsáhlé a rozmanité. Je v něm cítit kontakt s živou přítomností, úcta k člověku, soucitný a tolerantní humanizmus. Svoji životní filozofii vyslovil ve známých alegorických dramatech ZE ŽIVOTA HMYZU, R.U.R – kdy poprvé zaznělo slovo „robot“, což vymyslel Josef a VĚC MAKROPULOS, kterou později zhudebnil Leoš Janáček. Blízké přátelství s prezidentem Masarykem ho vedlo k napsání HOVORŮ S T. G. M.

V roce 1936 byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu.

Karel Čapek vždy reagoval na sociální i politické události u nás i ve světě. Zmáhající se fašizmus v Německu ho nenechával klidným. A tak napsal utopistický román VÁLKA S MLOKY. Výzvou proti militarismu už byla hra z roku 1937 BÍLÁ NEMOC, která byla i úspěšně zfilmována. Pateticky vypjatá divadelní hra MATKA, to už byl hlasitý apel k obraně vlastni.

Na podzim roku 1938 byl navržen francouzskými spisovateli znovu za kandidáta na Nobelovu cenu za literaturu. Mnichovská zrada a následná na cti utrhačná kampaň v tisku, proti jeho osobě, ho psychicky zlomila. Dostavilo se vyčerpání a krupózní zánět plic. K bronchitidě a chřipce se přidal zánět ledvin. Srdce dotlouklo na boží hod vánoční 1938.





Hodnocení: (hodnotilo 27 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Čapek Karel Čapek, Karel 815 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 510 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 191 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 3165 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 962 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 276 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 777 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 2337 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 1437 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info