Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Knightley Keira

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Knightley Keira
 
Osobnost: Knightley Keira
Datum vložení: 21.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je dcerou herce Willa Knightleyho a divadelní autorky Sharman Macdonaldové (její hru Zimní host zfilmoval Alan Rickman). Herectví se věnuje od dětství. Knightleyové byli pouhé tři roky, když poprosila svého otce, herce Willa Knightleye a matku, scénáristku Sharman Macdonaldovou, aby jí pomohli sehnat agenta. Poprvé si zahrála v televizním dramatu Royal Celebration, když jí bylo osm let. Hrála po boku Minnie Driverové a Ruperta Gravese.

Upoutala pozornost postavou nadšené fotbalistky Jules Paxtonové, za jejíž ztvárnění ve sportovní komedii Blafuj jako Beckham (r. G. Chadhaová) získala Cenu londýnských filmových kritiků pro novou herečku a Cenu za herecký výkon ex aequo na MF ženských filmů v Bordeaux.

Ztělesnila postavu Lary v nové TV verzi Doktora Živaga a v Hollywoodu se prosadila úlohou guvernérovy dcery Elizabeth Swann v divácky úspěšném dobrodružném snímku Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly (2003, r. G. Verbinski). Účinkovala v krátkých filmech Deflation (2001, Splasknutí; r. Roger Ashton-Griffiths) a New Year’s Eve (2002, Silvestr; r. Colin Spector). Byla oficiálním hostem MFF v Karlových Varech 2002.

Přestože v době natáčení filmu Piráti z Karibiku - Prokletí Černé Perly oslavila teprve 18. narozeniny, má na svém kontě už několik významných filmů.

Jako Jackie Price zazářila roku 2005 ve filmu režiséra Johna Mayburyho, Svěrací kazajka (The Jacket), kde si zahrála po boku Adriena Brodyho. Keira Knightleyová četla scénář Svěrací kazajky když v Dublinu točila roli Guinevry ve středověkém akčním dramatu producenta Jerry Bruckheimera Král Artuš: „Byl to vzrušující, kreativní scénář a role, kterou jsem ihned přijala,“ vzpomíná Knightleyová, která se stala hvězdou filmového plátna po rolích ve filmech Blafuj jako Beckham nebo Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly:. „Ostatní scénáře, které jsem v té době dostala, byly různé variace na to samé: na pěknou, mírně nervózní Bitku, ale role Jackie je role raněné postavy, která potká muže potýkajícího se s traumatem. Není obvyklé, že by se ve filmech objevovali lidé, kteří jsou uprostřed nějakého sebezničujícího procesu.“

Když měla Knightleyová den volna z natáčení Krále Artuše, přestože zrovna bojovala s nepříjemnou otravou jídlem, odjela do Londýna na schůzku s Mayburym a producenty, aby si promluvili o Svěrací kazajce. Zjistila ale, že se jedná o pracovní oběd: „Celou dobu jsem se snažila nezačít zvracet na lidi, se kterými jsem toužila pracovat na dalším filmu,“ říká herečka.

Mayburyho slova tenkrát jen málo pomáhala Knightleyové od pocitu nevolnosti: „Řekl mi, že si nemyslí, že bych se na roli hodila, a že mě nechce,“ říká Knightleyová, „V tu chvíli jsem neměla co ztratit. Pokud by mi tu roli nedal, znamenalo by to, že se dalších dvacet let budu mučit v korzetech. Požádala jsem ho, jestli mu můžu kousek přečíst. Souhlasil, a slíbil, že jestli jsem odhodlaná roli přijmout, že mě vezme. Přečetla jsem mu svou roli, měl ke mně pár poznámek, a pak mi dal své telefonní číslo a práci mi nabídl.“

Ve stejném roce se dále objevila v roli Elizabeth ve filmu režiséra Joe Wrighta Pýcha a předsudek, za kterou byla nominována na Oscara a zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka. (režie Joe Wright). Pokračovala rolí modelky Domino Harvey, která opustí svou kariéru a stane se lovkyní lidí v akčním dramatu režiséra Tonyho Scotta, Domino.

Roku 2006 si znovu zahrála roli Elizabeth Swann ve snímku Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže. Stejně jako v Pirátech z Karibiku: Prokletí černé perly se zde po jejim boku objevil Johnny Depp a Orlando Bloom. V současné době natáčí již třetí pokračování. Během přestávky při natáčení druhého a třetího dílu Pirátů z Karibiku odletěla do západní Evropy, kde natočila romantické drama Silk a další snímek Joea Wrighta Atonement.





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info