Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nebe nezná vyvolených

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nebe nezná vyvolených
 
Název díla: Nebe nezná vyvolených
Datum vložení: 26.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Erich Maria Remarque

Nebe nezná vyvolených

Tato kniha je o mladé dívce Lillian, která žije již čtyři roky v sanatoriu ve Švýcarsku. Za svůj život poznala pouze válku, utrpení a nevyléčitelnou nemoc, kterou trpí. Dny, které tráví v sanatoriu jsou pro ni nudné, bezcílné a jsou pro ni čekáním na smrt. Snaží se tyto pocity zahnat, ale smrt je kolem ní všude a ona nechce umřít s pocitem, že něco nepoznala či promeškala. Náhodně se seznámí s mladým automobilovým závodníkem Clerfaytem, který ve svém životě riskuje stejně jako ona. Zahrává si s tím nejdůležitějším, zahrává si s vlastním životem. Spolu odcestují do Paříže a Lillian si chce užít ten zbytek života, který ještě má. Je ve svých činech povrchní, protože nemá čas něco řešit. Umírá a smrt přichází rychle, zatímco času je tak málo. Váží si všech maličkostí, které jsou pro ostatní samozřejmé s pocitem, že je třeba zažívá naposled a občas její pošetilé chování ostatní nechápou, ale kdo z nich může pochopit mladou dívku, která hraje závod s časem. Na konci svého života prožívá lásku s Clerfaytem, která je zpočátku trochu povrchní, ale jejich vztah se den ode dne prohlubuje a sílí. Lillian má strach, že kdyby zůstala s člověkem, kterého tolik miluje, nemohla by si svůj konec života dostatečně užít a způsobila by jenom smutek a bolest lidem kolem sebe. Odchází od něho, ale ví, že je to nejlepší řešení. Proč by měla zažít rodinný život a milujícího manžela, když na to nemá tolik času, kolik by potřebovala? Její odchod přeruší smrt Clerfayta, který prohrál svůj hazard se životem a havaruje při jednom ze svých nebezpečných závodů. Jeho smrt ji překvapí a ona si uvědomí, že utíkat před ní už dále nemůže a vrací se do sanatoria, kde za šest týdnů umírá.





Životopis spisovatele: Erich Maria Remarque
Hodnocení: (hodnotilo 41 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nebe nezná vyvolených Remarque, Erich Maria 228 slov
Nebe nezná vyvolených Remarque, Erich Maria 372 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info