Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nadsamec

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nadsamec
 
Autor: Alfred Jarry
Název díla: Nadsamec
Datum vložení: 26.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Alfred Jarry

Nadsamec

Tato zvláštní kniha má opravdu absurdní děj. Hlavním hrdinou je Ondřej Marcueile, tedy nadsamec, který už ve svém útlém věku zjistil, jakousi odlišnost od jiných lidí a to, že má abnormálně vyvinuté přirození. Název knihy nadsamec zavání trochu erotikou, ale ve skutečnosti je v ní pouze okrajově obsažena. Kniha se spíše věnuje vynálezům moderní doby a jejich absurdnímu využití. Tak například v první části knihy se profesor Elson snaží vynalézt „ Perpetual motion food“- tedy náhražku obyčejného jídla. Účinky zkouší ověřit při komickém závodě, kdy pětice cyklistů závodí s vlakem a jedinou potravou se jim stala právě tato náhražka jídla. Během závodů jeden z cyklistů umírá a autor zde komicky popisuje, jak mrtvý člověk může překonat smrt a i v takovém stavu dosáhnout výhry. V druhé časti knihy dcera profesora Elsona Ellen stráví s nadsamcem noc. Během dvaceti čtyř hodin je nadsamec schopen osmdesát dvakrát obšťastnit slečnu Elsonovou a autor nepíše o nadsamci jako o člověku, nýbrž jako o stroji, který je schopen takových výkonů. Po takto stráveném dni je slečna Elsonová jak smyslů zbavená a bláznivě zamilovaná do nadsamce. Profesor Elson opět vynalezne nový stroj, který dokáže měřit lásku. Nadsamce připojí na tento stroj a díky elektrodám a proudu, který do něho vpouštějí je ujištěno, že nadsamec ji také miluje. Radost profesora Elsona je veliká, ale při posledním pokusu do nadsamce pustili více proudu než chtěli a on umírá. Vynálezy ztrácí své kouzlo a Ellen se zázračně uzdraví.

Kniha je pro mě značně nesrozumitelná. Dialogy postav na sebe často nenavazují, a tím je kniha složitá na porozumění. Myslím, že je to dobrá zkušenost přečíst si knihu takového žánru, ale určitě bych jí nikomu horlivě nedoporučila. Spíše si myslím, že by si ji měli přečíst lidé, kteří mají trpělivost a chtějí si přečíst něco úplně nevšedního.





Hodnocení: (hodnotilo 33 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info