Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nikola Šuhaj loupežník

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nikola Šuhaj loupežník
 
Název díla: Nikola Šuhaj loupežník
Datum vložení: 9.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Příběh je vsazen do bývalé Zakarpatské Rusi. Tento kraj byl opomenutý, lidé zde byli velmi chudí, jedinou jejich obživou byly lesy. V tomto kraji se potulovalo mnoho loupežníků a zbojníků. Stávali se tak jakýmisi hrdiny tohoto kraje, kteří bojovali proti zlu. Bylo o nich vyprávěno mnoho pověstí. Nikola byl mladý( 20 let), měl rád svobodu, bojoval proti pánům, bohatým bral, chudým dával. Lid si ho velmi oblíbil, jako mstitelé za všechnu bídu a křivdu, která byla na nich spáchána. Nikola narukoval na vojnu, ale poměry na vojně ho donutily, aby utekl. Byl sice chycen, ale opět četníkům utekl. Byly na něho pořádány hony. Stal se tak mezi lidmi velmi populární. Vznikly různé pověry, že je nezranitelný, učarovaný čarodejnicí. K Nikolovi se přidal i jeho bratr Jura, který se od něho povahově lišil. Byl ke každému nedůvěřivý, stále předvídal zradu, byl ochocen zavraždit každého, kdo se mu zdál alespoň trochu podezřelý. Nikola byl nakonec poražen zradou podplácených kamarádů, kteří oba dva bratry zabili. Nikola byl zabit, ale jeho legenda žila dál a podporovala lid v boji za lepší život.





Životopis spisovatele: Ivan Olbracht
Hodnocení: (hodnotilo 47 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 489 slov
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 754 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 449 slov
Nikola Šuhaj Loupežník Olbracht, Ivan 345 slov
Nikola Šuhaj loupežník Olbracht, Ivan 680 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info