Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Černý obelisk

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Černý obelisk
 
Název díla: Černý obelisk
Datum vložení: 16.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v Německém městečku Werdenbrück okolo roku 1925. Hlavním hrdinou je Ludvík Sommer, který pracuje v pohřební službě Jindřich Kroll a synové, jejíž černým Petrem je obelisk. Jiří Kroll je spolumajitelem firmy a přítel Ludvíka. Jeho bratr Jindřich Kroll je však nepříjemný namyšlený externí pracovník (nabízí pozůstalým náhrobky), který si o Ludvíkovi a Jiřím myslí, že jsou to kancelářské krysy. Ovšem jen oni drží firmu na nohách, protože Jindřich prodá náhrobek a peníze nechce ihned, ale až při pohřbu. Inflace způsobí, že za pár dní dolar zesílí o několik set tisíc marek a potom má náhrobek poloviční cenu. Příběh je ukázkou neustálého boje s inflací a existenčních problémů většiny počtu obyvatel.

Eduard Knobloch, majitel blízké restaurace, prodává konzumní lístky na oběd. Jiří a Ludvík si jich nakoupí celé bloky. Příběh vypráví o souboji proti Eduardovi, protože za měsíc díky inflaci jsou tyto lístky téměř bezcenné a u Eduarda za ně dostanou celý oběd. Ludvík prožívá lásku s Isabelou, která má schizofrénii. Prožívá s ní zvláštní vztah, který ho čím dál více přitahuje. Postupně se Isabela uzdravuje a najednou Ludvíka nepoznává, je to pro ni cizí člověk, i když se tolik milovali. Ludvík ztrácí také zvláštní vztah s Gerdou, hadí ženou, která předváděla své kousky v Červeném mlýnu. Rozhoduje se, že nechá svého působení v pohřebním ústavu a najde si jinou práci. Dostává nabídku od jejich dodavatele žuly jako spisovatel u novin v Berlíně. Nabídku přijímá. Ráno v den odjezdu, zvoní Ludvíkovi v kanceláři telefon, s prosbou o rychlé dodání náhrobku. Ludvík jede s katalogem a prodává nesmírnou náhodou právě černý obelisk, který by neprodal snad ani nejlepší vyjednavač. Ludvík přijíždí do firmy a chlubí se svým výkonem Jiřímu, ten mu vypráví že bez těchhle peněz by firma zkrachovala. Přichází Jindřich, který vztekem div nepraskne.
Ludvík odjíždí do Berlína a do Werdenbrücku se vrací až po druhé světové válce, kdy je město zcela zničené a většina jeho přátel je mrtvých.





Životopis spisovatele: Erich Maria Remarque
Hodnocení: (hodnotilo 79 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Černý obelisk Remarque, Erich Maria 478 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info