Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rakovnické obrázky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Rakovnické obrázky
 
Název díla: Rakovnické obrázky
Datum vložení: 14.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kdo z koho?
Popisuje závody v lesnické zdatnosti mezi krejčími a kováři města Rakovníka. Poradil to oběma stranám, když se o to, kdo je lepší hádali, přestrojený za myslivce arcikníže Ferdinand z nedalekého Křivoklátu, který chtěl své choti Filipině způsobit rozmarnou kratochvíli. Dva silné buky v panské oboře byly určeny k tomu, a by si na nich zúčastněné strany vyzkoušeli sekerami svou sílu a dovednost. Celé město bylo na nohou a následoval veliký údiv, když sázku vyhrají krejčí. Dobré nálady použije Dornička, dcera cechmistra krejčovského, k tomu, aby dostala svolení ke sňatku, který byl dříve jejími rodiči přísně zakázán.

Do zeleného pokoje
Byla to síň na hradě pražském, kde zasedávala nejvyšší soudní instance za předsednictva krále nebo hofmistra. Tak až daleko vedly ustavičné rozepře a sváry, jimiž Rakovničané se svým sousedem Václavem Hochauzaurem "utkali se ve vojnu nekřesťanskou." Všechno způsobil Hochauzaur, pán držné ruky a - jak sám uznával - neuvážlivě vzteklý. Domnívá se, že měšťané si neprávem přivlastňují jeho půdu, škodí jim, kde může. Jednou v noci jim dal na lukách pobrat seno, jindy lovil v jejich potoce, potom zase rozkopal jez a odvedl vodu nenáviděnému městu. Rakovničané mu však (popouzeni pekařem Ondřejem) nezůstanou nic dlužni a vše mu oplácejí. Tak dojdou věci až na komorní soud do zeleného pokoje, až konečně po dlouhém otálení smrt všechno rozhodla, když Hochauzaur zemřel.





Životopis spisovatele: Zikmund Winter
Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info