Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Román o Tristanovi a Isoldě

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Román o Tristanovi a Isoldě
 
Název díla: Román o Tristanovi a Isoldě
Datum vložení: 15.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je to středověký román z 12.-13.stol., založený na pověsti nejspíše keltského původu, vypráví o Tristanovi, Isoldě a jejich věrném milování. Tristan, syn krále Rivalena se přeplaví přes moře do Cornwallu, kde vládne jeho strýc Marc a nabídne mu své věrné služby. Jednoho dne do Cornwallu připluje Morholt, vymáhá na králi Marcovi jeho každoroční poplatek, jenž má tentokráte být tři sta paniců a panen, aby věrné sloužili zemi irské. Tristan Marholta vyzve na souboj, v němž zvítězí. Sám je ale zasažen jedovatým kopím. Žádá tedy svého strýce, aby jej vyslal umřít na širé moře. Jeho loď ale dopluje do irské země, kde Tristana vyléčí Isolda Zlatovlasá. Po návratu Tristana do Cornwallu chce král Marc pojmout za svou ženu tu, jež patří zlatý vlas. Tristan se ihned vydá na moře, neboť tuší, kde tuto ženu hledat. Na zpáteční cestě spolu nedopatřením vypijí kouzelný nápoj lásky určený pro krále Marca. Po odhalení jejich velké lásky, mají být oba upálení na hranici. Tristan prchá a Isolda je vydána na milost malomocným.
Oba se znovu sejdou a po celé dva roky prchají až do doby kdy Tristan žádá krále o smilování.Sám potom odplouvá do cizí země, kde pojme za manželku Isoldu Bělorukou. Jeho láska k Isoldě Zlatovlasé je však stále stejná. Když se o tomto sňatku dozví jeho milá, nechce Tristana už nikdy vidět. Nakonec se znovu setkají, tentokrát naposledy. Po příjezdu do země, kde pojal za manželku Isoldu Bělorukou je v boji zasažen jedem a pomalu umírá. Zemře však dříve než k němu přispěchá jeho láska, pro kterou nechal poslat. Z velké ztráty Isolda umírá vedle Tristana, ale jejich srdce jsou navždy spjata.

V tomto díle je vyjádřená osudová láska dvou lidí, kteří se milovali i přes všechny překážky nastražené životem.





Životopis spisovatele: Joseph Bédier
Hodnocení: (hodnotilo 72 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
ROMÁN O TRISTANOVI A ISOLDĚ Bédier, Joseph 239 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info