Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Achilleus

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Achilleus
 
Autor: Homér
Název díla: Achilleus
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mořské víle Thetis a Péleusovi se narodil syn jménem Achilleus.Tři sudičky osudu mu předpověděli,že bude statečný hrdina bez bázně a strachu,nikdo na světě se mi nevyrovná v boji,z kořene vyvrátí mocnou Tróju a jako obilí bude kosit řady nepřátel,všichni bohové slova sudiček jen potvrdily.Thetis aby tyto slova potvrdila koupala každý den Achilleu ve styžském proudu,jen na patě,jediném místě,právě tam kde hošíka při koupání držela,byl Achilleus zranitelný.Achilleus vyrůstal u znamenitého a moudrého učitele Cheiróna.V údolí Enípea se učil lovit zvěř a poznávat všechno co zdatný lovec a bojovník potřebuje.

Když si trojský kralevic Paris odvedl krásnou Helenu,kterou mu slíbila bohyně Afrodíté za rozřešení sváru mezi bohyněmi, začal oklamaný král Meneláos připravovat trestnou výpravu proti Tróje.Věštec Kalchás prohlásil ,že Řekové nikdy nedobudou Tróje,nebude-li v jejich řadách bojovat i Achilleus.A tomu chtěla Thetis zabránit.Ukryla proto Achilleu na ostrov Skýru,kde ho jako Achilleusovu sestru svěřila do opatrování králi Lykomédovi a myslela si,že syna dobře ukryla a ochránila před zlým osudem.

Řekové mezitím Achillea hledali všude možně až se obrátili na věštce Kalchanta,ten jim řekl,kde ho mají hledat.Vypravil se pro něj slavný Odysseus užil lsti aby Achilleu,přestrojeného za dívku odvedl do trojské války.

Achilleus odprosil krále Lykoméda,rozloučil se s matkou a otcem Péleem a odešel do Aulidy,právě tam byla shromážděna řecká vojska a postavil se do čela statečných Myrmidónů.

Pověst vypráví,že se Achilleus jednou zjevil nadanému pěvci Homérovi.Zářil krásou duše a leskem své zbroje.Homér tou září oslepl.V jeho srdci však zůstala navždy velebná představa toho nevšedního mladého bohatýra.I zjednal mu nesmrtelnost,sám nesmrtelný ve své velkolepé Iliadě.





Hodnocení: (hodnotilo 416 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info