Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Gravitace

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Gravitace
 
Autor: Tess Gerritsenová
Název díla: Gravitace
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní hrdinkou této sci-fi je Emma Watsonová, která je úspěšná lékařka a astronautka, mimo jiné se právě domlouvá se svým manželem, Dr. Jackem McCallumem, na rozvodovém řízení. Nyní se pilně připravuje se svým týmem na cestu do vesmíru, která má přijít za několik měsíců. V těchto přípravách ji však Úřad pro letectví a vesmír (NASA) pošle na Mezinárodní kosmickou stanici ISS za kolegu, kterému tragicky zemřela manželka, a proto se musí vrátit zpět na Zemi.

Emma pokračuje v jeho započatých experimentech s pokusnými zvířaty, buněčnými kulturami a preventivně se stará o zdraví posádky. U jednoho vzorku z buněčných kultur – Archaeonů (které si tam nechal vyvézt výzkumný ústav SeaScience, na zkoumání těchto organismů v microgravitaci) – však dojde k nadměrnému nárůstu hmotnosti a změně konzistence. Při provádění zkoušek s touto želatinovou hmotou, přilne část ke stěně ochranného boxu v bezprostřední blízkosti komory s pokusnými zvířaty. V zápětí se začnou dít na ISS nevysvětlitelné věci. Pokusné myši hynou, jeden z členů posádky náhle umírá a v beztížných prostorách stanice poletují zelenomodré želatinové kuličky.

NASA vysílá raketoplán Discovery, aby dopravil část posádky a ostatky astronauta na Zemi. Během návratu však kosmonauty, kteří prišli do přímého styku s posádkou stanice ISS a pak mezi sebou, postihnou stejné zdravotní problémy, jakými trpěl jejich zemřelý kolega. Řídícímu středisku NASA se podaří téměř neovladatelný stroj navést na přistání, ale nikdo z členů posádky nepřežije.

Po přistání Discovery, se začnou kolem shlukovat helikoptéry a z nich vystoupí několik desítek vojáků. Nikdo z NASA nechápe co se děje. Když se Emmin manžel, Jack-jako lékař NASA, snaží dostat k raketoplánu, setká se s odporem vojáků a je zastaven násilím. Pouze mohl sledovat jak cizí lidé v oranžových vzduchotěsných kombinézách mizí v trupu lodi. A jak kamsi odváží těla v igelitových pytlích. „Teď už nezjistím, s čím přichází má Emma do styku a čím by se mohla nakazit!!!“ pomyslel si Jack a už si byl naprosto jistý, že svou ženu pořád miluje, i když to věděl vždycky, ale nechtěl si to příliš připustit(ostatně stejně jako Emma!).

Po tomto incidentu, kdy se všichni snaží zjistit, co to bylo za vojáky, vystane na povrch, že to byli lidé z USAMRID(U.S.Army Medical Research Institute of Infectious Diseases – Výzkumný lékařský ústav armády USA pro infekční choroby). Z této instituce moc informací nezískali, ale vymohli si právo, aby jeden z lékařů NASA mohl být u pitev. Je jasné, že to byl právě Jack, kdo byl vybrán.

Po příjezdu na zjevně opuštěnou základnu, kdesi uprostřed pouště, byl Jack zaveden někam do podzemí, kde viděl obrovskou a skvěle vybavenou výzkumnou stanici. A bylo mu jasné, že neviděl ani desetinu tohoto podzemního komplexu. Po tomto zážitku hned věděl, že to není jen obyčejná infekce, která ohrožuje jeho kolegy a kamarády.

Při pitvě těla jednoho z astronautů, se po otevření lebky vylila na zem želatinová hmota plná zelenomodrých kuliček. „Proto nemohli sami přistát-muselo to strašně bolet!“ pomyslel si Jack. Ale to ho už táhli ven, protože nechtěli, aby se někdo z veřejnosti dozvěděl o co jde. To se Jackovi samozřejmě nelíbilo a jednoho z přítomných doktorů, kteří se ho snažili silou vyhodit, přehodil přes stolek s lékařským nářadím a on si rozřízl ochranou kombinézu o skalpel a spadl přímo do té hmoty na zemi – po pár dnech v karanténě umírá ve strašných bolestech a křečích.

V tu dobu, už Emma věděla, že to pochází z Archaeonů, které měli na ISS a tak jejich původní teorii o teroristicko-ekologickém útoku zavrhli. Její kolegové na Zemi se vydali hledat společnost, která Archaeony vyslala na pokusy do podmínek microgravitace.

Po několika dalších nepříjemných situacích a i trocha vydírání a vyhrožování Jack zjistil, že to nejsou Archaeony(člověku bezpečné organismy z hlubin moře, které dokáží existovat za extrémních podmínek), ale jakási nová forma života, která se našla v hlubinách moře na zbytcích asteroidu. V NASA to vyvolalo zděšení – neznámá mimozemská kultura ohrožuje lidstvo!!

Když už to Jack věděl, spojí se s USAMRID, která mu všechno, co zatím věděla, řekla. Nejdůležitější však bylo, že tento organismus po napadení hostitele přijímá jeho DNA za svoji vlastní a tak u něj dochází k evoluci. Z jeho DNA bylo zjištěno, že obsahuje DNA žab, myší a člověka!!! Plus nějaké další seskupení DNA, které nikdo ještě neviděl a ani nemohl, protože přišlo z vesmíru.

DNA myši bylo jasné-dostalo se tam, při pokusech na stanici ISS. Lidské DNA při napadení členů posádky a neznáme DNA je tu od začátku. Avšak záhadou bylo proč je zde i DNA žabí. Ukázalo se, že společnost, která nechala tuto buněčnou kulturu vynést do kosmu, věděla co je to zač a pouze chtěla vědět, jak se tyto organismy budou vyvíjet v microgravitaci. Nepředpokládali však, že dojde k takovéto katastrofě. Proto nechali, aby tento nový organismus napadl žáby a přijal jejich DNA, protože žáby jsou velice citlivé a náchylné na různé nečistoty a viry v jejich okolí.

To je už, ale Emma nakažená a začíná hra o čas. Když už ani nedoufá ve svojí záchranu, objeví, že jedna pokusná myška stále žije. Po bližší prohlídce zjistí, že ona myška je těhotná. Po konzultaci se Zemí se rozhodne vzít si nějaké hormony(podobné jako kdyby byla těhotná), které byly určeny na testování ve vesmíru. Po pár hodinách zjistí, že její nákaza ustupuje a drží se na přijatelné úrovni. Bohužel má hormony na tři dny, ale pak dojdou.

Jack se domluví s jednou soukromou firmou, která právě provádí zkušební let do vesmíru, že až se jejich testovací loď dostane na oběžnou dráhu do blízkosti k ISS, Jack vystoupí do kosmu a vstoupí na stanici ke své Emmě. Které pak aplikuje ranavirus, což je docela pro člověka neškodný virus, ale na žabí DNA působí destruktivně a tak by mohli tuto nákazu zahubit.

To se však nelíbí lidem z USAMRID, kteří se bojí nakažení celé populace lidstva. Naštěstí se to dovídají pozdě a to už je Jack v kosmu. Konečně se mu splnil sen(taky byl astronaut, ale těsně než měl vzlétnout mu našli ledvinové kameny a on už nikdy nesměl do microgravitace), ale za těchto podmínek tím nebyl vůbec nadšen. NASA přesvědčilo USAMRID, aby oba objekty na oběžné dráze nesestřelili, že Jack se nechce vrátit na Zem, ale že chce jen záchránit svou ženu a počkat s ní na palubě ISS než se najde lék.

Když Jack dorazil na stanici, našel Emminino tělo, jek se bezvládně kroutí v křečích v beztížných prostorách. Po aplikaci ranaviru Jack pozoroval, že to působí a že se jeho milovaná žena opravdu vyléčí. Emma ještě v polobezvědomí vynadala Jackovi, že takle hloupě riskuje svůj život a že ho stále miluje a nechce se s ním nechat rozvést. Jack jí její slova oplatil…

Po návratu na Zem, si oba pobyli v karanténích prostorách ještě několik měsíců, pak je oba pustili na svobodu. Když spolu pluli na moři na Jackově jachtě a pozorovali hvězdy, tak se oba svěřili, že by se přes to všechno stejně ještě rádi vrátili do vesmíru, avšak to nešlo, protože nikdo nevěděl zda jsou zcela vyléčeni a co by se stalo kdyby se vrátili do podmínek microgravitace.


Můj názor na knihu:

Asi prvních 100 stran ze skoro 400 bylo strašně nudných a nevěděl jsem jestli knížku vůbec chci dočíst. Ale když se na palubě lodi začali dít divné věci, začalo to být napínavé a docela záživné. A posledních cca 150stran jsem už jenom „hltal“ protože se staly strašně napínavými a tak dobře napsanými, že mě vtáhly do děje.

Autorka této knihy byla sestřička v nemocnici a tak tato knížka byla plná lékařských slov a různé věci jako pitvy, zranění a konzultace o problémech byly až moc odborné, což trochu brzdilo čtení.

Avšak nelituji, že jsem si tuto knížku koupil a přečet, protože byla opravdu dobrá.





Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info