Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

O Krokovi a jeho dcerách

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > O Krokovi a jeho dcerách
 
Název díla: O Krokovi a jeho dcerách
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Po smrti vojvody Čecha, nevěděli lidé, koho si mají zvolit za nového vojvodu. Tak se rozhodli, že zvolí jeho bratra Lecha, který na Kouřimi žil. Ten však jejich prosbě nevyhověl, ale protože bylo známo, že je velmi moudrý, nechali si alespoň poradit, koho si mají zvolit a Lech jim řekl, ať zvolí Kroka. Lidé ho poslechli a na trůn po praotci Čechovi Kroka usadili. Ten soudil moudře a byl spravedlivý.

Krok měl tři dcery, Kazi, Tetu a Libuši. Ve svém útlém mládí žily dívky na hradě Budči. Kazi znala všelijaké byliny a koření a jejich moc. Hojila jimi lidem rány, krotila bolesti a mnohdy i sudičky ke své vůli obracela. Po otcově smrti byla nejčastěji na hradě, jenž se Kazin hrad jmenoval.
Teta, druhá Krokova dcera, vystavěla si hrad velmi pevný, který Tetín pojmenovala. Bála se bohů a běsů a tak různé rituály na jejich uctívání pořádala, učila lid se jim klanět a oběti činiti. Sama se pak dlouhé dny k nim modlila.

Nejraději však lidí měli Libuši, ačkoli byla ze sester nejmladší. Byla krásná, cudná, chování vlídného a přitom vážná, v řeči jistá, že i drsní bojovní muži ji velebili.

Po Krokově smrti, sešly se rody starších a rozhodly, aby se panování ujala právě Libuše. Lidé se nad tímto rozhodnutím zaradovali a odvedli spanilou kněžnu na Vyšehrad, p boku jí pak kráčela Kazi s Tetou a jejich družinami. Mladá kněžna měla svůj hrad, který Libušín nazvali, ale sídlila na Vyšehradě, odkud moudře vládla lidu. Později za muže svého Přemysla pojala.





Životopis spisovatele: Alois Jirásek
Hodnocení: (hodnotilo 584 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
O KROKOVI A JEHO DCERÁCH Jirásek, Alois 76 slov
O krokovi a jeho dcerách Jirásek, Alois 314 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info