Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Česko - Slovensko

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Česko - Slovensko
 
Autor: Eric Stein
Název díla: Česko - Slovensko
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor podrobně popisuje průběh veškerých politických procesů a jednání při vzniku ČSFR a poté i při rozkladu a rozpadu. Je to psáno velmi živě, autor rád používá citace ironických poznámek poslanců a jiných nevhodných a zajímavých výroků veřejných činitelů.
Prolog je úvodem do situace v ČSFR. Seznamuje nás s českou a slovenskou mentalitou, politickým systémem.
První dějství popisuje úplné počátky federace, např. tzv. pomlčkovou válku, ve které šlo o název nově vzniklé nezávislé federace. Dále zde popisuje jednání o kompetenčním zákonu od dubna do prosince 1990, který stanovoval rozsah kompetencí federace a potažmo i jednotlivých republik. Nastiňuje zde výsledek a důsledky voleb v červnu 1990, politickou diferenciace - štěpení Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí.
Druhé dějství se zabývá návrhy česko-slovenské smlouvy, která by měla tvořit základ federace. Byla to velmi zdlouhavá a náročná jednání, ale ani kompromis vyjednaný v Milovách na Vysočině k ničemu nevedl, protože ho neschválila Slovenská národní rada. Závěr této kapitoly obstarávají volby v červnu 1992, které učinily konec vyjednávání o česko-slovenské smlouvě vítězstvím ODS a HZDS.
Třetí dějství nastiňuje průběh jednání mezi ODS a HZDS původně o nové vládě, kterou měli sestavit po volbách, ale v těchto jednáních se prakticky rozhodlo o rozdělení federace na dvě republiky. Jednání probíhala v šesti kolech. Za zmínku stojí první a šesté kolo, které probíhala ve funkcionalistické vile v Brně "pod platanem", kterou postavil přestavitel Bauhausu Ludwig Mies van der Rohe. Závěr třetího dějství obstarávají diskuse mezi vládami (prakticky ODS a HZDS, resp. Klaus a Mečiar) a debaty nad jimi předloženými zákony ve Federálním shromáždění, které nakonec 25, listopadu 1992 odsouhlasilo rozpad federace.
Čtvrté dějství stručně charakterizuje nové ústavy obou republik, pozastavuje se nad některými slovenskými zvláštnostmi (viz seminárka). Českou ústavu, která vychází z ústavy 1920, musím bezpodmínečně znát, tedy žádné překvapivé zjištění. V epilogu analyzuje příčiny rozpadu a etnických konfliktů vůbec (uzavírá tak cyklus, která započal na začátku), nastiňuje některé své úvahy a srovnává Evropu s USA. V přílohách jsou uvedeny poznámky o Mezinárodní konferenci v Bratislavě v červnu 1991 a podkapitola Ústavy a svět.
Závěrečná stovka stran je věnována poznámkám k jednotlivým kapitolám. Za zmínku stojí poznámka 31 na str. 285: "EU je dnes útvarem sui generis, který se vyznačuje vysokou mírou integrace hospodářské, měnové, sociální a právní, nízkou mírou integrace politické, jež je v počátcích; je jakýmsi hybridem mezi konfederací a federací" (1991).

Vydavatelské poznámky: Vydala Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Legerova 61, 120 00, Praha 2.
Překladatel: JUDr. PhDr. Zdeněk Masopust´





Hodnocení: (hodnotilo 36 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info