Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Královská krev

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Královská krev
 
Autor: Sinclair Lewis
Název díla: Královská krev
Datum vložení: 17.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Román Královská krev ( Kingsblood Royal) rozebírá rasové předsudky v Americe v letech 2.světové války a v době poválečné. Hlavním hrdinou je Neil Kingsblood, jenž jako válečný invalida pracuje v bance. Má pěkný dům, pěknou ženu, pěknou dceru, pěkné auto – typický příklad amerických možností a svobody. Nejen kvůli tomu , že má vysoké postavení v bance, ale především kvůli jeho kapitálu a feudálu ,lidé si ho váží a respektují ho. Proto také může navštěvovat a být členem nejrůznějších snobských klubů. Jednoho dne se mu svěří jeho děda s tajemstvím – jejich rodina má královskou krev (Kingsblood). Neil jak slíbil svému dědovi začne si ověřovat pravdivost této pověsti. Jediné na co přijde je, že má předka Xavier Pika, který byl napůl indiánem a černochem. Zařekne se, že se s tímto tajemstvím nikomu nesvěří, protože by to zničilo jeho rodinu a pověst. Opak je pravdou. Ted jako s části negr vůbec neví jak takoví opravdoví negři žijí. Seznámí se s černošskou rodinou Woolcapových. Zde je velice překvapen a zároveň vyděšen, jelikož zjistí jak běloši utiskují menšinové komunity. Objevuje krásu v těchto lidech, poctivost a srdečnost. Také proto se jim jako prvním přizná , že je z části také černoch. Tím to začíná ,už nedokáže držet jazyk za zuby, jelikož nedokáže ignorovat černoškou diskriminaci a segregaci ze strany bílých. Další komu to řekne je jeho vlastní rodina, následuje Federální klub. Nedlouho poté už to ví celé město, jelikož je hlavní senzací bulvárních plátků. Začne to propuštěním z práce , pokračuje to celou škálou následků rasových předsudků , jenž ho odkopnou do společenské bahna , kam podle bílých patří všichni černí. Nemůže chodit do restaurací, klubů , kin , divadel jeho konzumní (americký) život se úplně zhroutí. Jediné ,co může tak je schovat se u sebe v domě prožívat jeho krásu spolu s jeho ženou Vestal a dcerou Biddy. Bohužel, ale i tohle mu chtějí vzít v zájmu všech. Příběh končí přestřelkou mezi bělochy a „černochy“, kteří chrání kingsbloodův dům. Neil a Vestal jsou zatčeni tím začíná jejich další kapitola odboje….

Sinclair Lewis , americký prozaik, satirický kritik americké společnosti; se především v tomto románu zaměřil na bublinu okolo rasových předsků, které jak sami Američané praví žádné nemají, jenže pravda je jinde. Člověk se zděšením zjišťuje , že osvoboditelé od fašismu (američtí vojáci) nejsou o nic lepší než sám Hitler; že americká společnost vnímala válku jenom jako úpadek a zmenšení objemu spotřebitelského zboží. Lewis v tomto románu prostě zkritizoval celou americkou společnost a její principy.





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info