Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Není římského lidu

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Není římského lidu
 
Název díla: Není římského lidu
Datum vložení: 22.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v dobách antického Říma za krutovlády císaře Nera.
Agrippina zabila svého chotě, císaře Claudia, aby se k moci mohl dostat její syn Nero. Nero byl nevlastním synem císaře Claudia. Právoplatným dědicem trůnu je však Claudiův syn Britannikus. Britannikus je ale tichý a nedominantní. Na trůn dosedá krutý Nero. Svou moc a vliv si zajistí sňatkem s Octavii, dcerou krále Claudia. Nero zprvu římskému lidu slibuje blahobyt a mír. Jsou to ale jenom sliby. V Římě je bída. Jen Nero si žije v přepychu. Pořádá hostiny s nejvybranějšími pochoutkami, rozhazuje penězi a na římský lid zapomíná. S Octavií se skoro nestýká, je zatlačována do ústraní, dovádí s jinými ženami. Matka Agrippina je velmi rozladěna z důvěrného vztahu syna Nera s otrokyní Akté. Rozhodne se vyměnit Nera za Britannika. Pod vlivem Agrippiny se z tichého Britaninka stává oblíbenec římského lidu. Vzrůstající oblibu svého soka Nero pozoruje a začne se obávat o trůn. Rozhodne se Britannika odstranit. Nero si uvědomuje, že je pro něho nebezpečná nejen Agrippina, ale i Octavie. A tak se Nero zbaví obou žen. Lid Nera nenávidí nejen proto, že nedělá nic pro jejich blahobyt, ale i proto, že Nero pronásleduje křesťanství. Do čela armády se dostává mocný Tigellinus, proti jeho činům je Nero bezmocný. Armáda byla t této době v Římě nejsilnější a nejdůležitějším orgánem. Nero je den ode dne krutější a agresivnější. Jen pro výstrahu nechá Řím vypálit. Lidé nemají příbytky, hladoví a bloudí zničeným městem. Snad jedinou spřízněnou duší pro římský lid je básník Petronius Arbiter. Ze svého se snaží zasytit lid, několika lidem poskytne střechu nad hlavou. Snaží se přimět Nera, aby své činy napravil. Nero si své chyby pomalu uvědomuje a jmenuje Petronia odpovědnou osobou za povznesení Říma. Dává mu finance, aby nasytil lid, aby dohlížel nad stavbami nových obydlí. I přesto vše, nenávist císaře mezi lidem přetrvává. Lidé se zamýšlí nad spiknutím, na svržení vlády císaře Nera. Spiknutí je však odhaleno a aktéři potrestáni smrtí. Nero se obává Seneky a proto ho nechá odstranit. Nedůvěřuje nikomu a užírá se ve své samotě. Svou milenku ukope k smrti, pronásleduje básníka Petronia i jeho manželku. Nechá svou ženu se synem daleko od Říma a sám si podřeže žíly.





Životopis spisovatele: Jarmila Loukotková
Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Není římského lidu Loukotková, Jarmila 1398 slov
Není římského lidu Loukotková, Jarmila 314 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info