Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Podzemníci

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Podzemníci
 
Název díla: Podzemníci
Datum vložení: 27.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tuto útlou novelu napsal Kerouac během pouhých tří dnů a nocí pod vlivem benzedrinu. Odehrává se v prostředím pro beatniky nejtypičtějším, jímž jsou noční jazzové kluby, bary a byty jednotlivých beatniků v chudinské čtvrti San Francisca Telegraph Hill. Denně se scházejí, pijí alkohol, kouří marihuanu, debatují o filosofii, náboženství a literatuře, píší a milují se. Kniha začíná ve chvíli, kdy hlavní hrdina Leo Percepied (Jack Kerouac - všechny postavy v knize mají své předobrazy ve skutečných beatnicích) potká na jazzovém koncertu v jednom z klubů krásnou černošskou dívku, narkomanku Mardou Foxovou a okamžitě se do ní zamiluje. Leo se s Mardou snaží seznámit, zpočátku marně, po koncertu Bird Parkera v klubu Maska se však Mardou do Lea také zamiluje a posléze se přestěhuje k němu do bytu. Leo brzy zjistí, že Mardou je psychicky labilní narkomanka, která musí denně navštěvovat psychoanalytika, to ovšem jeho lásku nikterak neoslabuje, spíše naopak - v Mardou vidí symbol svobody a života nespoutaného konvencemi. Leo dál žije s Mardou, přes den spí či se potulují po městě, večer co večer pak vyrážejí za zábavou a "rozšoupnutím" do nonkonformních klubů a bytů přátel. Kluby jsou kvůli ostré policejní represi způsobené užíváním drog většinou umístěny v sklepních prostorách - odtud název knihy. Láska Lea a Mardou prochází různými fázemi, ale v podstatě se dá říci, že jsou spolu velice šťastní. Jejich štěstí ale skončí v okamžiku, kdy se k Leovi do bytu nastěhuje Yuri Gligoric (Gregory Corso), další z beatniků, který nemá kde přespávat, protože má strach ze schizoidního narkomana Franka Carmodyho (William Burroughs), u kterého bydlel dříve. Leo se v té době cítí sklíčený a smutný, zatímco Yuri je stále veselý, žertuje s Mardou a je plný energie. Leo tuší brzký konec vztahu s Mardou ode dne, kdy má prorocký sen - zdá se mu, že Mardou se s Yurim vyspala. Po krátké době se sen stane skutečností a Leo je opět sám. Dle mnohých kritiků jsou Podzemníci nejlepším Kerouakovým dílem vůbec. Jeho hlavními kvalitami je zcela nevídaná křehkost a dojemnost lásky, která je od počátku odsouzena k zániku. Nejedná se o žádný patetický a sladkobolný románek. Smutek a nostalgie prostupující celou knihou činí z Podzemníků nejkrásnější milostný příběh celé beatnické éry.





Životopis spisovatele: Jack Kerouac
Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info