Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Big Sur

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Big Sur
 
Název díla: Big Sur
Datum vložení: 27.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Big Sur je jednou z posledních knih beatnického spisovatele Jacka Kerouaka. Zachycuje jeden prázdninový pobyt na chatě Lawrence Ferlinghettiho společně s Nealem Cassadym, jeho ženou a několika dalšími lidmi. Big Sur patří mezi nejupřímnější a nejpůsobivější knihy, které Kerouac o svém životě napsal. Tato autobiografická novela přesně a bez romantizujících příkras zachycuje skutečnost, autentické autorovy prožitky na rozdíl od jeho dřívější snahy po naplnění snů. Byla napsána pod vlivem oblíbené beatnické drogy benzedrinu, na které Kerouac napsal mj. také Tristessu. V této próze, která je pozoruhodná svou živostí, odhaluje, co se stalo s jeho životem poté, co se stal "králem beatniků". Nutno říci, že Kerouac byl tímto titulem sice poctěn, na druhou stranu mu však značně komplikoval život a nakonec ho nepřímo dohnal až k postupnému upíjení se k smrti. V úvodu Kerouac říká, že ač je teprve deset let po vydání jeho neúspěšnější a nejlepší knihy Na cestě, jeho život se hroutí a on sám jej považuje již za uplynulý a promarněný. Míří na západ do San Francisca v transkontinentálním expresu Zephyr a tajně sní o tichém ústraní ve srubu svého vydavatele Ferlinghettiho. Ferlinghettiho srub se nachází na Big Suru v Kalifornii u pobřeží Tichého oceánu. Doufá, že se zdrží dva měsíce, že zde konečně nalezne klid a soukromí, kterých se mu kvůli enormnímu zájmu novinářů o jeho osobu již vůbec nedostává. Těší se na klid, ticho v přírodě, spaní pod hvězdami ve spacáku, meditace, čtení oblíbených knih a psaní na pláži. Namísto toho však jeho pokračující závislost na alkoholu a psychická nevyrovnanost způsobují jen problémy. Přestože zde pobývá i Kerouakův dlouholetý přítel Neal Cassady, on sám není zdaleka spokojený. Neustále se opíjí, je nerudný a uzavřený, často se kvůli malichernostem hádá s ostatními. Zejména je mu nepříjemná přítomnost jednoho mladíka ze San Francisca, Kerouakova nadšeného obdivovatele. V závěru knihy se Kerouac několikrát vydává na mořské pobřeží, kde se snaží zachytit zvuky moře, jeho divokost a sílu. Je osamělý, ztracený a zahořklý.





Životopis spisovatele: Jack Kerouac
Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info