Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ze starých letopisů

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Ze starých letopisů
 
Název díla: Ze starých letopisů
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V knize Ze starých letopisů vypravuje národní umělec Ivan Olbracht básnickou formou klasické staré české pověsti, které si naši předkové vyprávěli již před mnoha staletími. Přecházeli z generace na generaci a měly nesmírný význam. Tato naše ústní lidová slovesnost pomáhala udržovat vlastenecké cítění v dobách nejhoršího útlaku v období germanizace. Tyto příběhy by měl znát každý správný Čech. Nejvíce mě zaujala Dívčí válka.

Dívčí válka

Po smrti kněžny Libuše se panny z její družiny obávaly ztráty svých práv a výsad. Proto se uradily a vyslali poselství knížeti Přemyslovi a vojvodovi Hynchvojovi. Ambiciózní Vlasta a Svratka si je chtěli vzít za muže, aby si pojistily svá postavení. Přemysl i jeho vojvoda odpověděli, že si dívky vezmou, pokud se jim ovšem budou líbit.
Tato odpověď Vlastu nesmírně rozhněvala. Vzala své nejvěrnější a společně vtrhly na dvorec Motol, všechny muže zajaly a povraždily. Přemysl chtěl vše vyřešit smírem a poslal na dvorec posla, kterému Vlasta jako odpověď uřízla uši a nos. Po té začalo do dvorce proudit mnoho dalších žen a dívek. Bylo jich tolik, že začaly stavět naproti Vyšehradu hrad Děvín, kde se shromažďovaly a cvičily v boji. I ostatní ženy začaly své manžely trápit a úkladně zabíjet. Muži se vydali na otevřený boj proti Děvínu. Mysleli si, že je snadno přemohou a přivedou zpět domů. Ženy ale nepřipravené muže překvapili lítým bojem a bitvu vyhrály.
Za nějaký čas se vydal Vlastou nenáviděný Ctirad s družinou na jednání na Kopaninu s tamějším zemanem. Na Děvín se to okamžitě doneslo a Vlasta připravila lest. Vybrala sličnou Šárku a přivázala ji ke stromu. Ctirad, spatřil nebohou pannu a šel jí pomoci. Vlasta mu děkovala a dala mu napít medoviny. Omámený Ctirad pak zadul na Vlastino přání na roh. V tu chvíli se z lesa vyřítili ozbrojené ženy a všechny pobili.
Zarmoucený Přemysl prosil bohy, aby mu pomohli zvítězit nad dívkami a bozi mu byli nakloňeni. Vyrazil znovu s armádou k Děvínu, ale již s respektem a lépe připravený. Také zvolil lest. Poslali část vojska na zteč hradeb. Tento útok dívky odrazily a ve vidině vítězství otevřeli brány a vyběhli pobít utíkající muže. V ten moment vyjela záloha Přemyslova vojska a překvapené panny pobila. Oslabený Děvín pak snadno dobili a pobořili. Tak skončila válka která trvala téměř sedm let.





Životopis spisovatele: Ivan Olbracht
Hodnocení: (hodnotilo 372 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info