Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Staré pověsti české: O Horymírovi a Křesomyslovi

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Staré pověsti české: O Horymírovi a Křesomyslovi
 
Název díla: Staré pověsti české: O Horymírovi a Křesomyslovi
Datum vložení: 29.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
O Křesomyslu a Horymírovi
(povídka z knihy Aloise Jiráska "Staré pověsti české")

Na českém trůnu se po vládě Přemysla vystřídalo mnoho panovníků. Za vlády Křesomysla, lidé více dbali na dobývání zlata a stříbra než obdělávání půdy. Na polích rostl plevel,nikdo se o ně nestaral. Potravin ubývalo. Tento stav se nelíbil Horymírovi a dalším vladykům a tak žádali Křesomysla o nápravu. Ten stranil spíše drahým kovům. Horníci se dozvěděli o co Horymír Křesomysla žádal a rozhodli se ho potrestat za jeho troufalost. Horymír byl varován, uprchl, ale jeho osada Neumětely byla vyrabována a vypálena. Horymír přísahal pomstu a tak se také stalo. Vypálil s muži svého rodu osadu horníků "Březové doly".

Za toto se dostal Horymír k soudu, kde byl odsouzen k smrti. Měl
však poslední přání, projet se na svém koni Šemíkovi. Toto mu bylo umožněno s tím, že z Vyšehradu stejně není ůniku, leda na koni s křídly. Horymír se Šemíkem přeskočil hradby a Vyšehradskou skálu, přeplaval Vltavu a uprchl. Všichni byli ohromeni.

Druhý den se Horymír vrátil na Vyšehrad,kde mu byla udělena Milost. Bohužel Šemíkovi již nebylo pomoci a musel být utracen. Pochován byl podle pověsti v Neumětelích.






Životopis spisovatele: Alois Jirásek
Hodnocení: (hodnotilo 557 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info