Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Báječná léta pod psa

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Báječná léta pod psa
 
Název díla: Báječná léta pod psa
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Michal Viewegh
2. Dílo: Báječná léta pod psa
3. Nakladatelství: Brno 1997, Petrov, 1. vydání
4. Ilustrátor: -
5. Druh díla: Satirický a humorně laděný román
6. Skládá se: román Báječná léta pod psa, o nakladatelství Petrov
7. Děj: Vše začíná poněkud originálním narozením hlavního hrdiny této knihy – Kvida – na divadelních prknech… Svérázný příchod na svět už jako by předznamenal Kvidův budoucí život. Žije se svým otcem a matkou v Praze až do doby, kdy ji obsadí sovětská vojska. Ze "strategických" důvodů se rodina rozhodne přestěhovat do Posázaví, kde může Kvidu v poklidu vyrůstat, zatímco jeho rodiče budou pracovat v místních sklárnách. Ve škole Kvido poznává svou první a celoživotní lásku Jarušku. Protože je Kvido velmi nadaný, brzy se stane pro své recitátorské umění miláčkem ředitelky Šperkové a pomůže tak nevědomky své rodině k vytouženému vlastnímu bydlení. Brzy ke Kvidovi přibudou noví rodinní příslušníci: bratr Paco a fena německého ovčáka Něha. Protože Kvidův otec nechce vstoupit do komunistické strany, není mu umožněno povýšení v práci (ani jiné výhody), a nakonec je z tohoto útlaku na pokraji zhroucení… Proto maminka začíná akci na záchranu tatínka – Kvido je pověřen úkolem zajistit svému otci vnuka…
8. Hlavní postavy: Jaruška, Paco, Kvido, Kvidovi rodiče
9. Úryvek: "Víš, proč tam nejedeš, i když seš lepší?"
Kvidova otce známým způsobem píchlo pod prsní kostí.
"Dej pokoj," řekl co nejlhostejněji.
"Myslím to vážně," řekl Zvára. "Víš proč?"
"Nevím, šéfe. Nevysvětlil byste mi to?" pokoušel se Kvidův otec o lehčí tón, ale náhlé napětí v kanceláři se tím nezmírnilo.
"Protože seš vůl!"
"Vidíš," řekl Kvidův otec malinko přiškrceným hlasem, "a já jsem si, hlupák, celou dobu myslel, že nejedu, protože nejsem v komunistické straně."
10. Vlastní hodnocení: Myslím, že téměř každému je znám tento román ve filmovém zpracování. K četbě této knihy jsem se dostala i díky několikerému shlédnutí tohoto báječného filmu. Viewegh zde prezentuje svůj mimořádný talent – jak vypravěčský, tak sarkastický - téměř na každé stránce jsem našla vtipnou scénku, nebo jen větu, slovo. Kniha je proložena skvělými dialogy a proto děj neztrácí spád. Nejzábavnější mi ovšem přišlo, že zde neexistovala hranice mezi realitou a fantazií autora, protože ať už byly některé příhody sebevíc neuvěřitelné, nikdy jste si nemohli být jisti, že se to doopravdy nestalo. Protože doba "báječných let pod psa" byla také dobou v duchu hesla "nic není nemožné…".
11. O autorovi: Michal Viewegh se narodil roku 1962 v Praze, své mládí prožil v městečku Sázava u stejnojmenné řeky.Po maturitě na gymnáziu studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, odkud po dvou letech odešel a pracoval jako noční strážný.Potom se vrátil na vysokou školu, tentokráte na filosofickou fakultu University Karlovy, obor český jazyk- pedagogika.Několik let ( 1989-93) působil jako učitel na Základní škole V. Vančury v pražské Zbraslavi a později jako redaktor nakladatelství Český spisovatel ( 1993-95).Od roku 1995 se věnuje naplno spisovatelské profesi a snad jako jediný český spisovatel je živ jen psaním.
Michal Viewegh nyní žije v Praze, v domu, který byl vrácen jeho rodině v restituci, přestože někdy v budoucnu by si přál hezký domek u Sázavy, kde vyrostl.Nemá auto , mobilní telefon si pořídil, aby byl v kontaktu s nemocnou babičkou.Mezi jeho oblíbené činnosti patří lyžování a chození do posilovny.Viewegh má jedno dítě, 16-letou dceru Michaelu, z prvního manželství. Spisovatel prozradil, že zvažuje opět vstoupit do manželského svazku. "Občas o tom vážně uvažuji - ani ne tak o svatbě, jako spíš o dítěti," upřesnil. Na dotaz, jak si zajistit úspěch u žen, poradil stát se spisovatelem…Spisovatel se Viewegh chtěl stát od 18-20 let, kdy, jak, říká, pochopil, že je to nejvíc muziky za nejmíň.
Zatím napsal tyto knihy: Názory na vraždu (90), Báječná léta pod psa (92), Nápady laskavého čtenáře (93), Výchova dívek v Čechách (94), Účastníci zájezdu (96), Zapisovatelé otcovské lásky (98) , Povídky o manželstvéí a sexu (99), Švédské stoly(2000) a připravuje Román pro ženy.
Pár dní před Vánocemi se na českém Internetu objevilo první elektronické vydání povídky Michala Viewegha. Známý český autor své publikování symbolicky zahájil v předvánočním čase ve stylu sobě hodném - povídkou Zasraný Vánoce.





Životopis spisovatele: Michal Viewegh
Hodnocení: (hodnotilo 94 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 528 slov
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 229 slov
Báječná léta pod psa Viewegh, Michal 367 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info