Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Fiesta, Stařec a moře

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Fiesta, Stařec a moře
 
Název díla: Fiesta, Stařec a moře
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Ernest Hemingway
2. Dílo: Fiesta, Stařec a moře
3. Nakladatelství: Odeon Praha 1985
4. Ilustrátor: Václav Bláha
5. Druh: Fiesta – román, Stařec a moře – novela
6. Skládá se: Fiesta – kniha první až třetí, Stařec a moře
7. Děj: Stařec a moře
Novela získala v roce 1954 svému autorovi Nobelovu cenu

Kniha vypráví o starém rybáři žijícím poblíž Havany, který se jednoho dne vydal jako každý den na lov. Poslední dobou se mu příliš nedařilo, a tak se rozhodl, že se tentokrát poplaví dále od břehu. Brzy v rukou ucítil cukání šňůry a něco hodně velikého s ní prudce škublo. Byla to obrovská ryba. Nechtěla se vzdát, plula vytrvale, a tak pomalu cestovali po klidném moři. Stařec si šňůru přehodil přes záda, aby lépe snášel bolest. Pluli velice dlouho a ryba několikrát silně zatáhla, až se šňůra starci zařezala do rukou. Stařec se rozhodl, že rybu dostane a přesto, že mu ubývalo sil, vydržel se za ní plavit několik dnů. Potom ryba začala kroužit a stařec ji začal silou pomalu navíjet. Udělala několik kol, ale to už byl stařec na pokraji vysílení - když tu ryba trochu povolila a stařec se zmohl na poslední tah. Rybu přitáhl a rychle do střelil harpunou. Vysílen pak padl na podlahu. Když se trochu vzpamatoval uviděl, že ryba je mrtvá, a tak ji přivázal k boční straně lodi, natáhl plachty a vydal se cestu domů. Pluli dobře, když tu se z hloubky vynořil žralok. Stařec pohotově namířil harpunu a střelil mu ji přímo mezi oči, ale žralok stihl přece jen utrhnout kus rybího masa těsně nad ocasem. Stařec pochopil, že krev teď bude vábit další žraloky, a proto si přivázal na veslo nůž. Brzy loďku napadli dva žraloci – jeden loďku podeplul a začal rvát ulovenou rybu, druhý zaútočil přímo, ale to už mu stařec vrazil mezi oči přichystané veslo. Žralok s sebou stáhl do hlubin oceánu ohromný kus masa. Stařec rychle vytočil loď, aby žraloka odkryl a vrazil do něj několikrát nůž. Žralok po dlouhé době sklouzl do hloubky. Zanedlouho se vynořil další velký žralok a začal rybu trhat. Tentokrát se však čepel nože zlomila a stařec neměl další obranu proti dvěma žralokům, kteří ho napadli v podvečer. Pokoušel se je utlouci násadou zlomeného vesla, ale žraloci odplavali, až když měli dost bolestivých ran. Setmělo se, a o půlnoci již věděl, že bojuje nadarmo, protože tentokrát zaútočila celá smečka. Vytrhl z kormidla rukojeť a snažil se zbytky ryby zachránit. Marně. V noci doplul do zátoky a dobelhal se do své chatrče. Ráno tiše vyšel a spatřil, jak mnoho rybářů stojí kolem loďky a obdivuje ohromnou kostru jeho ryby, která měřila přes šest metrů.
Fiesta
Fiesta je první Hemingwayův román. - O tzv. “ztracené generaci”, která po osobních válečných zkušenostech prožívá těžkou deziluzi a citově rozjitřená a nejednou fyzicky poznamenaná prožitými událostmi se dychtivě a zmateně snaží zmocnit života v honbě za nejplnějšími prožitky. Jádrem vyprávění je výprava pařížské skupiny “ztracenců” za rybařením a býčími zápasy do Španělska. Hrdina příběhu Jake Barnes, kterému válečné zranění brání v naplnění jeho lásky k přitažlivé a vitální lady Brett Ashleyové, úporně hledá stejně jako jeho přátelé odpověď na otázku, jak dál žít.
8. Hlavní postavy: Stařec – moudrý muž, který měl touhu chytit velkou rybu, rád vzpomíná na dřívější dobu, povídá si s rybou. Je bystrý silný, vytrvalý a statečný.
9. Úryvek: Žralok se převalil a stařec viděl, že mu v oku vyhasl život. A pak se převalil ještě jednou a zamotal se do dvou kliček provazu. Stařec věděl, že je mrtev, ale žralok to nechtěl uznat. Převrácený na záda mrskal ocasem a cvakal čelistmi a rozrýval hladinu jako rychlý motorový člun. Voda zbělela údery jeho ocasu a tělo mu ze tří čtvrtin vyčnívalo nad vodu, když se provaz ztuha napjal, zarnčel a pak praskl. Žralok zůstal chvilku klidně ležet na hladině a stařec ho pozoroval. Pak se velmi pomalu potopil.
10. vlastní hodnocení: Tuto knihu lze chápat prakticky dvěma způsoby a to jako zcela obyčejný příběh s neveselým koncem nebo též jako autorův hlubší protest proti tzv. "vyšší moci."
11. O autorovi:
• americký spisovatel
• narodil se ve státě Illinois
• pocházel z rodiny lékaře
• v roce 1918 odešel jako dobrovolník na italskou frontu, kde byt těžce zraněn
• po válce žil v Paříži, kde pracoval jako novinář
• podnikal dlouhé cesty do Afriky, lákalo ho dobrodružství a nebezpečí
• jeho největší zálibou bylo lovení zvěře a box
• během Občanské španělské války pracoval jako dopisovatel v Madridu
• po válce žil na Havaně (hl. město Kuby - La Havana) a na svých usedlostech ve státech
• v roce 1954 získal Nobelovu cenu za literaturu
• v 50. letech podlehl alkoholu, krize
• v roce 1961 končí život sebevraždou (zastřelil se)
• byl příslušníkem "ztracené generace" (žil hodně ve válkách)

DÍLO:

romány "Fiesta; Sbohem, armádo; Přes řeku do stínů stromů; Komu zvoní hrana; Mít a nemít"
nebeletristické knihy "Smrt odpoledne; Zelené pahorky africké"
angažované hry "Pátá kolona"
novely "Stařec a moře"
vzpomínky "Pohyblivý svátek"






Životopis spisovatele: Ernest Hemingway
Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info